Kaszancini
24 listopada 2020 ·
Przepis
10
Kaszancini
24 listopada 2020 ·
Przepis
Delikatnie przegryzasz rumianą kulkę uważając by nie poparzyć sobie podniebienia. Przez chrupiącą skórkę docierasz wreszcie do wilgotnego buraczanego wnętrza z ciągnącym się kozim serem. Przed Tobą jeszcze jeden kęs, oblizujesz palce i już wiesz, że sięgniesz po kolejną kulkę. Oto biecany przepis na kaszanicni, czyli chrupiące arancini przygotowane na bazie buraczanego kaszotto.
Kaszancini
- 800 g schłodzonego kaszotto
- 100 g rolady z koziego sera
- 50 g tartego pecorino lub parmezanu
- Panierka:
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
- litr oleju rzepakowego
- Kozi ser łączymy z pecorino lub parmezanem.
- Dłonie oprószamy mąką, bierzemy ok. 2 łyżki schłodzonego kaszotto, formujemy płaski placuszek . Na środku kładziemy łyżeczkę serowego farszu i formujemy z kaszy kulkę z nadzieniem, tak jak lepi się knedle. Ulepione kaszancini kładziemy na tacy wyłożonej ściereczką lub na talerzu.
- Do jednej miseczki wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Oprószone mąką kaszancini maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce.
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pierwsze kaszancini, jeśli zacznie się pienić, wrzucamy resztę ryżowych kulek. Smażymy je po 3-4 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy kolejne 4. Wrzucamy listki szałwii, czekamy aż staną się chrupiące.
- Gotowe kaszancini odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, serwujemy ze smażonymi chipsami z szałwii.
W tej kategorii