Orzechowy bulion z pieczonych warzyw
14 grudnia 2022 ·
Przepis
Orzechowy bulion z pieczonych warzyw
14 grudnia 2022 ·
Przepis
Bulion z pieczonych warzyw to wcale nie taki trudny orzech do zgryzienia! Co zrobić, aby nasz bulion był yummy, mimo iż bez mięsa, smakował jak u mamy?
Podkręcam go masłem orzechowym, pastą miso i wędzonymi, suszonymi owocami.
- cebula
- łyżeczka masła
- 2-3 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- 3 łodygi selera naciowego
- por
- główka czosnku
- 3 plastry imbiru
- 3 pieczarki (lub suszone grzyby)
- przyprawy korzenne: łyżeczka ziarenek pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 goździki,
- pęczek ziół (u mnie natka pietruszki i kolendra)
- wędzone owoce: 2 plastry jabłka, 4 wędzone śliwki, 2 suszone gruszki
- 2 l zimnej wody
- Orzechowa mikstura:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- Opcjonalnie:
- łyżeczka octu ryżowego
- łyżeczka syropu klonowego
Dodatki:
- makaron ryżowy
- marynowany imbir
- szczypiorek
- orzeszki arachidowe
- podsmażone tofu
Karmelizowana brukselka z pieczarkami:
- łyżeczka masła
- 10 brukselek
- 5 pieczarek
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- łyżeczka pasty miso
- łyżeczka syropu klonowego
- Cebulę przekrawamy na pół i opalamy w łupinach nad ogniem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, można ją podsmażyć na żeliwnej patelni lub w garnku i dodać łyżeczkę masła.
- Na blasze wyłożonej pergaminem lub w ceramicznej formie umieszczamy: umyte i obrane warzywa, pieczarki, główkę czosnku w łupinkach (odcinamy w 3/4 wysokości). Dodajemy przyprawy korzenne, plasterki imbiru, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.
- Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy zjaraną cebulę, liście laurowe, zioła, suszone owoce, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Garnek można przykryć i zostawić szczelinę między pokrywką.
- Pod koniec gotowania przecedzamy bulion przez sito i wlewamy ponownie do garnka.
- Masło orzechowe łączymy z pastą miso, sosem sojowym, olejem sezamowym. Opcjonalnie dodajemy również syrop klonowy i ocet ryżowy. Wlewamy odrobinę ciepłego buliony i mieszamy aby pozbyć się grudek. Miksturę wlewamy do gotującej się zupy. Podgrzewamy jeszcze kilka minut.
- Na maśle podsmażamy posiekane w plasterki pieczarki i brukselkę wraz z poszatkowaną papryczką chilli. Gdy po kilku minutach się zarumienią, dodajemy pastę miso i syrop klonowy, karmelizujemy.
- Zupę podajemy z tofu, makaronem ryżowym, imbirem, szczypiorkiem, orzeszkami i karmelizowanymi brukselkami.
W tej kategorii