0

Szarlotkowe rollsy

Szarlotkowe rollsy

Bzzz przed Państwem  miodzio przepis na szarlotkowe rollsy. To znane wszystkim cynamonki w odpimpowanej jesiennej wersji.

Wybrałam niezwykle kremowy i naturalny miód z jabłkiem i cynamonem, ale możecie sięgnąć np. po lipowy i podkręcić go cynamonem. Miód przemyciłam do maślanego ciasta brioszkowego, karmelizowałam nim jabłka, ucierałam masło cynamonowe. Wisienką na torcie jest tu delikatny jak chmurka kremowy wierzch na bazie serka śmietankowego i miodu. Mmm fantastico deliczozo.


Szarlotkowe rollsy

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 3 czubate łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu*  (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)
  • jajko
  • 180 ml letniego mleka krowiego lub roślinnego
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • białko (wierzch)

Masło cynamonowe:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3 czubate łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
  • łyżeczka cynamonu*  (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)

Karmelizowane jabłko:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu*  (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)
  • łyżka soku z cytryny

Wierzch:

  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 czubate łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
  • 1/2 łyżeczki cynamonu*  (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, miód, jajko i sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, aż zacznie być elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. W tym czasie miękkie masło ucieramy z miodem i cynamonem.
  4. Jabłka kroimy w drogą kostkę i podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy miód z cynamonem oraz sok z cytryny i karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 32 x 35 cm.
  6. Wierzch smarujemy masłem cynamonowym, zostawiając wolną „ramkę”. Następnie wykładamy karmelizowane jabłko.
  7. Ciasto zawijamy od dłuższego boku jak roladę i dzielimy na 15 części.
  8. Utworzone ślimaczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  9. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 17 minut w 190 stopniach.
  10. Kremowy serek ucieramy z miodem i cynamonem. Smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłych bułeczek.