0

Placek ziemniaczany z cebulowym serkiem i wędzonym łososiem

CebulaŁosośZiemniakBoże narodzenieNa talerzuZ morzaZ warzywniaka

Placek ziemniaczany z cebulowym serkiem i wędzonym łososiem

Nazwanie tego ziemniaczaną pizzą byłoby profanacją, no i masz Ci babo placek. Jest to zatem ziemniaczany placek, krojony na kawałki jak pizza.

Powiem Wam otwarcie, przy szykowaniu placka ważne jest tarcie. A jak dobrać oczka? To zależy jakie konsystencję lubimy. Im większe oczka, tym bardziej chrupiące brzegi. A jeśli lubimy delikatny środek, warto do masy dodać łyżeczkę śmietany.

Placek ziemniaczany, który nie jest pizzą proponuję zaserwować z serkiem z karmelizowaną czerwoną cebulą, wędzonym łososiem, koperkiem, kaparami i soczystymi pomarańczami. Mm fantastico delicziozo!


Placek ziemniaczany z cebulowym serkiem i wędzonym łososiem

Placek:

  • 600 g ziemniaków (polecam typ B)
  • jajko
  • łyżeczka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • pół łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Serek:

  • 200 g serka śmietankowego
  • czerwona cebula
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz, szczypta soli

Dodatki:

  • wędzony łosoś
  • czerwona cebula
  • koperek
  • kapary
  • pomarańcza

Smażenie:

  1. Ziemniaki obieramy. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach, połowę na drobnych.
  2. Przekładamy na sito ustawione nad miską, łączymy z solą. Zostawiamy na 10 minut.
  3. Tartę ziemniaki odsączamy z wody, którą odlewamy. Zostawiamy skrobię, która powstała na dnie misy.
  4. Do ziemniaków dodajemy jajko, śmietanę. Dokładnie mieszamy.
  5. Przekładamy masę na rozgrzany tłuszcz, delikatnie spłaszczamy. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, aż będzie złocisty.
  6. Usmażony placki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Serek:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy miód i ocet balsamiczny, karmelizujemy 3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę soku z limonki lub pomarańczy, mieszamy.

Placek:

  1. Placek smarujemy z wierzchu serkiem, dekorujemy wędzonym łososiem, kaparami, filecikami pomarańczy, kopertkim i cebula posiekaną w piórka.
  2. Kroimy jak pizzę.
W tej kategorii