0

Ragu z bakłażana

ObiadBakłażanMakaronOrzechyPomidoryKuchnia włoskaObiady czwartkoweZ warzywniaka

Ragu z bakłażana

Tocha prosi na obiad! Dzisiaj na stołówce niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach ragu z pieczonego bakłażana. Pomidory z puszki podkręcone suszonymi pomidorami i syropem klonowym przywołują słodycz pomidorów o smaku lata. Ragu swoją mięsną strukturę zawdzięcza nie tylko pieczonemu bakłażanowi, ale także posiekanym orzechom włoskim. Do tego ulubiona pasta i basta.

Yummy jak u włoskiej mammi, a bez kęsa mięsa.


Bakłażanowe ragu

  • bakłażan
  • 3 łyżki oliwy
  • cebula
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • 80 g orzechów włoskich
  • 5 suszonych pomidorów
  • łyżeczka pikantnej pasty np. Sambal Oelek/Sriracha/Ajvar lub łyżeczka suszonych płatków chilli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3/4 puszki po pomidorach wypełnionej białym winem/bulionem/wodą
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • Do podania:
  • parmezan/pecorino/mielone nerkowce (wegański parmezan)
  • ugotowane tagliatelle lub inny makaron
  • filiżanka wody, w której gotował się makaron
  • posiekana natka pietruszki

  1. Umytego bakłażana przecinamy wzdłuż na pół, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub w żaroodpornej formie. Nacinamy z wierzchu ostrym nożem w kratkę i skrapiamy łyżką oliwy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni, pieczemy przez 30 minut.
  2. W tym czasie na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy poszatkowany drobno seler naciowy oraz startą, drobnych oczkach marchewkę, posiekane suszone pomidory i listki laurowe. Podsmażamy 3 minuty.
  3. Dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie, smażymy kolejne 3 minuty.
  4. Wydrążamy miąższ z pieczonego bakłażana i drobno go siekamy. Dodajemy do pozostałych składników, razem z wędzoną papryką, mieszamy.
  5. Dodajmy pikantną pastę (u mnie Sambal) oraz puszkę krojonych pomidorów, podsmażamy minutę. Dodajemy syrop klonowy, ocet balsamiczny, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól, pieprz do smaku.
  6. Do pustej puszki wlewamy wino, bulion lub wodę, mieszamy i wlewamy do garnka, mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ragu na małym ogniu przez 10 minut.
  7. Próbujemy ragu i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym lub octem balsamicznym.
  8. Do garnka z ragu dodajemy ugotowany makaron, filiżankę wody, w której gotowała się pasta i całość dokładnie mieszamy. Serwujemy z posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem lub wegańskim zamiennikiem.