Ragu z bakłażana
11 stycznia 2023 ·
Przepis
Ragu z bakłażana
11 stycznia 2023 ·
Przepis
Tocha prosi na obiad! Dzisiaj na stołówce niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach ragu z pieczonego bakłażana. Pomidory z puszki podkręcone suszonymi pomidorami i syropem klonowym przywołują słodycz pomidorów o smaku lata. Ragu swoją mięsną strukturę zawdzięcza nie tylko pieczonemu bakłażanowi, ale także posiekanym orzechom włoskim. Do tego ulubiona pasta i basta.
Yummy jak u włoskiej mammi, a bez kęsa mięsa.
Bakłażanowe ragu
- bakłażan
- 3 łyżki oliwy
- cebula
- łodyga selera naciowego
- marchewka
- 80 g orzechów włoskich
- 5 suszonych pomidorów
- łyżeczka pikantnej pasty np. Sambal Oelek/Sriracha/Ajvar lub łyżeczka suszonych płatków chilli
- puszka krojonych pomidorów
- 3/4 puszki po pomidorach wypełnionej białym winem/bulionem/wodą
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- łyżka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- Do podania:
- parmezan/pecorino/mielone nerkowce (wegański parmezan)
- ugotowane tagliatelle lub inny makaron
- filiżanka wody, w której gotował się makaron
- posiekana natka pietruszki
- Umytego bakłażana przecinamy wzdłuż na pół, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub w żaroodpornej formie. Nacinamy z wierzchu ostrym nożem w kratkę i skrapiamy łyżką oliwy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni, pieczemy przez 30 minut.
- W tym czasie na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy poszatkowany drobno seler naciowy oraz startą, drobnych oczkach marchewkę, posiekane suszone pomidory i listki laurowe. Podsmażamy 3 minuty.
- Dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie, smażymy kolejne 3 minuty.
- Wydrążamy miąższ z pieczonego bakłażana i drobno go siekamy. Dodajemy do pozostałych składników, razem z wędzoną papryką, mieszamy.
- Dodajmy pikantną pastę (u mnie Sambal) oraz puszkę krojonych pomidorów, podsmażamy minutę. Dodajemy syrop klonowy, ocet balsamiczny, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól, pieprz do smaku.
- Do pustej puszki wlewamy wino, bulion lub wodę, mieszamy i wlewamy do garnka, mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ragu na małym ogniu przez 10 minut.
- Próbujemy ragu i w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym lub octem balsamicznym.
- Do garnka z ragu dodajemy ugotowany makaron, filiżankę wody, w której gotowała się pasta i całość dokładnie mieszamy. Serwujemy z posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem lub wegańskim zamiennikiem.
W tej kategorii