0

Miodownik z kremem pistacjowym

Miodownik z kremem pistacjowym

Staropolski piernik tak długo dojrzewał, że zupełnie nie spodziewał się konkurencji. Wtedy na stole pojawił się on, mega słodziak. Miodownik posmyrany kremem pistacjowym, powidłami i oblany gorzką czekoladą. 


Miodownik z kremem pistacjowym

Miodowe blaty:

  • 150 g naturalnego miodu
  • 70 g cukru
  • 120 g masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Krem pistacjowy:

  • 200 g obranych prażonych pistacji
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli (jeśli pistacje nie są solone)

Dodatki:

  • 400 g powideł lub konfitury np. z porzeczki
  • 60 g prażonych, obranych pistacji

Polewa:

  • 100 g kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady

  1. W garnku roztapiamy masło z cukrem i miodem. Miksturę krótko studzimy.
  2. Do dużej misy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Wlewamy letnią miksturę i zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy jajka i dalej miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
  3. Dzielimy je na 3 równe części, przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na 3 placki o średnicy ok. 26 cm.
  4. Każdy placek pieczemy osobno, w tortownicy wyłożonej na spodzie pergaminem, przez 8-10 minut w 180 stopniach. Miodowe spody studzimy.
  5. Pistacje łączymy z cukrem pudrem i ucieramy je mikserem.
  6. W rondelku podgrzewamy śmietankę z ziarenkami i laską wanilii. Skórkę wanilii wyciągamy.
  7. Stopniowo wlewamy letnią kremówkę i dalej miksujemy składniki kremu, do dokładnego połączenia składników. Masa powinna być gładka i lśniąca. Studzimy ją.
  8. Pierwszy blat miodowy smarujemy kremem pistacjowym, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy powidłami lub konfiturą z porzeczki. Przykrywamy trzecim blatem.
  9. W rondlu podgrzewamy kremówkę, zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę, mieszamy. Utworzonym gęstym kremem smarujemy wierzch i boki miodownika, dekorujemy posiekanymi pistacjami.