0

Naleśniki z grzybami pod beszamelem

KolacjaObiadGrzybySzałwiaNa talerzuSezon naZ warzywniaka

Naleśniki z grzybami pod beszamelem

Na grzyby, w aromatów pełen las! Witajcie starzy grzybiarze, wczoraj zrezygnowałam z imprezy, aby wstać rano na grzybobranie. Wróciłam do domu z koszyczkiem wypełnionym kapeluszami i zabrałam się za kozacki przepis na riki tiki naleśniki.

Proszę soboe wyobrazić rumiane rulony wypełnione maślanym puree ziemniaczanym i własnoręcznie zebranymi grzybami, karmelizowanymi w miodzie i sosie sojowym. Wszystko to zapieczone pod beszamelem i podane z szałowymi listkami szałwiowymi.


Naleśniki z grzybami pod beszamelem

Naleśniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki topionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Puree ziemniaczane

  • 700 g ziemniaków
  • 170 ml kremówki lub mleka roślinnego np. owsianego
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Karmelizowane grzyby

  • czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 200 g grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki)
  • gałązka szałwii
  • ząbek czosnku
  • łyża sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • świeżo mielony pieprz, szczypta soli

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml zimnego mleka (u mnie owsianego)
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Szałwiowe chipsy

  • listki szałwii
  • 50 ml oliwy

Naleśniki:

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajka (mogą być już rozbełtane) sól, cukier.
  2. Wlewamy mleko z wodą gazowaną i mieszamy powoli ciasto pozbywając się grudek.
  3. Na koniec wlewamy topione masło i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani zbyt lejące.
  4. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, przecieramy ją odrobiną masła klarowanego.
  5. Wylewamy chochlę ciasta i smażymy naleśniki po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą odpowiednio rumiane.
  6. Naleśniki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Grzyby:

  1. Grzyby oczyszczamy przy pomocy pędzelka. Kroimy w plastry, a jeśli kapelusze są poszarpane, to nóżkę kroimy w plasterki.
  2. Na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po 2 minutach dorzucamy grzyby, dodajemy posiekaną szałwię oraz chilli. Smażymy ok. 5 minut.
  3. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sos sojowy i miód. Przyprawiamy solą i pieprzem. Karmelizujemy jeszcze 5 minut.

Puree ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obieramy kroimy w grubą kostkę podobnej wielkości, wrzucamy do zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Odcedzamy je z wody, stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy 2 minuty, aby je odparować. Ugniatamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sitko do uzyskania gładkiego puree.
  3. W rondlu podgrzewamy śmietankę lub mleko z masłem. Wlewamy stopniowo do puree ziemniaczanego i delikatnie ucieramy szpatułką, aż uzyskamy odpowiednio kremowe puree.

Beszamel:

  1. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Do złocistej zasmażki dodajemy stopniowo zimne mleko i mieszamy, aby nie powstały grudki.
  2. Podgrzewamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Składanie:

  1. Formę żarrodporną smarujemy 1/3 beszamelu.
  2. Naleśniki zawijamy w rulon z puree ziemniaczanym i grzybami (1/4 zostawiamy do dekoracji).
  3. Przykrywamy je beszamelem i dekorujemy grzybami.
  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut, aż beszamel się zarumieni,
  5. W tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzucamy listki szałwii. Chrupiące listki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznikami papierowego.
  6. Szałowiowymi chipsami dekorujemy upieczone naleśniki.