0

Pumpkin Mac and cheese

KolacjaObiadŚniadanieDyniaMakaronTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka

Pumpkin Mac and cheese

rt3rwegfw


Zabawmy się w dyniowy food porn! Oto Pumpkin Mac and Cheese. Przebijając się przez chrupiącą skorupę panko dojdziesz do wilgotnego makaronu oblepionego sosem z pieczonej fety.

A kto zjada ostatki będzie piękny i gładki. Sprawa jest prosta, z wczorajszego Pumpkin Mac and Cheese zrobimy tosta! 


Pumpkin Mac and Cheese

  • dynia hokkaido (moja ważyła ok. 1 kg)
  • 300 g makaronu (np. kolanka albo penne)
  • 200 g fety
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki przypraw (zmieszałam gałkę muszkatołową, słodką paprykę, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, świeżo mielony pieprz i suszone płatki chilli)
  • 200 g tartego sera cheddar
  • 50 g panko lub bułki tartej
  • 50 g masła

  1. Dynię hokkaido myjemy i kroimy w grubą kostkę (zostawiamy skórkę). Układamy na blasze (wyłożonej pergaminem), na środku zostawiamy miejsce na fetę. Dynię skrapiamy oliwą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
  2. Następnie na środku blachy kładziemy fetę i pieczemy przez kolejne 20 minut.
  3. W tym czasie makaron gotujemy, aż będzie al dente, odsączamy na sicie.
  4. Upieczoną dynię miksujemy z fetą i kremówką. Sos dodajemy do makaronu, razem z przyprawiamy i połową tartego sera. Mieszamy.
  5. Makaron przekładamy do żaroodpornej formy (u mnie wymiary 30×20 cm). Wierzch wyrównujemy, posypujemy resztą sera, następnie panko. Układamy z wierzchu wiórki masła i wstawiamy formę do piekarnika.
  6. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, aż wierzch będzie rumiany.

Pumpkin Mac and Cheese Toast

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 plastry sera Cheddar
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • ukrojony kawałek Mac and Cheese (o wymiarach kromki chleba)
  1. Majonez łączymy z musztardą, smarujemy dwie kromki i kładziemy je sosem ku dołowi rozgrzanej patelni.
  2. Z wierzchu tostów kładziemy po plastrze sera.
  3. Po 2 minutach na jednym toście kładziemy kawałek Mac and Cheese i przykrywamy drugą kromką.
  4. Tak przygotowanego tosta wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 3-4 minuty, aż się zarumieni.