0

Magiczne grzybki

KolacjaPrzekąskiPrzystawkiGrzybySezon naZ warzywniaka
Wskazówki

*Można przygotować z połowy porcji

Magiczne grzybki

Uuu, a co to za śmieszne grzybki?

Przed Wami grzybowe krokieciki, które możecie serwować do chrupania na imprezie np. z aioli, albo z wigilijnym barszczem.

Proszę wyobrazić sobie pierogowe ciasto przygotowane z wywaru grzybowego. Każdy grzybek kryje w sobie delikatnie kremowego nadzienie grzybowe, podkręcone tymiankiem i parmezanem. Chrupkości nadaje złocista panierka z panko.


Magiczne grzybki

Wywar grzybowy:

  • 40 g suszonych grzybów
  • kawałek pora lub cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżeczka soli
  • litr wody

Ciasto:*

  • 500 ml wywaru grzybowego
  • 700 g mąki pszennej
  • żółtko
  • łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 400 g grzybów (u mnie pieczarki i boczniaki)
  • cebula
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka tymianku lub rozmarynu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 250 g serka śmietankowego
  • 70 g tartego parmezanu
  • świeżo mielony pieprz, sól

Panierka:

  • 2 jajka + łyżeczka musztardy
  • 100 g mąki pszennej
  • panko/bułka tarta/pokruszone płatki kukurydziane
  • olej rzepakowy do smażenia

 

  1. Do rondla wrzucamy grzyby, dodajemy kawałek pora, lekko zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie odcedzamy, wyciągamy grzyby do farszu.
  2. Na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę z tymiankiem i chilli. Gdy się zarumieni, dodajemy posiekane drobno świeże grzyby. Podsmażamy ok. 5 minut, następnie dodajemy posiekane drobno grzyby, które gotowały się w wywarze. Smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy i sok z cytryny, karmelizujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Tak przygotowane grzybki miksujemy blenderem na gładką masę. Łączymy ją z serkiem śmietankowym, dodajemy tartym parmezan i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem lub solą.
  4. Do gorącego buliony wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Możemy to zrobić w mikserze, przelewając ciepły bulion do misy. Gdy po krótkim wyrobieniu ciasto będzie elastyczne, dodajemy żółtko i jeszcze krótko wyrabiamy. Ciasto powinno być plastyczne i przypominać ciasto na pierogi. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze mąkę pszenną.
  5. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części, zostawiamy je w misie pod przykryciem. Bierzemy jedną część i przekładamy na oprószony mąką blat. Cienko wałkujemy jak ciasto na pierogi.
  6. Wykrawaczką lub szklanka wycinamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego kółka wykładamy 2 łyżki farszu, zbieramy boki ciasta ku środkowi formując pierożek przypominający dim sum, ale wydłużamy jego nóżkę i rozciągamy kapelusz, aby wyglądał bardziej jak grzybek.
  7. Tak uformowane grzybki kładziemy na tacy oprószonej mąką i przykrywamy. Czynność powtarzamy.
  8. Przyszedł czas na panierowanie. W miseczce rozbełtujemy jajka z musztardą, do drugiej miski wsypujemy mąkę, do trzeciej panno lub bułkę tartą.
  9. Każdego grzybka obtaczamy w mącę pszennej, następnie w jajku i panierujemy w panko. Tak przygotowane grzybki wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy przez ok. 5-6 minut w głębokim tłuszczu, lub po 3 minuty z każdej strony, uważając, aby nie spłaszczyć nóżek.
  10. Grzybki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy z barszczem lub podajemy do chrupania np. z aioli lub innym sosem.