0

Buraczane kaszotto

KolacjaObiadBurakKuchnia włoskaNa talerzuObiady czwartkoweSezon naWtorek z kasząZ warzywniaka

Buraczane kaszotto

A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza pęczak powoli pęczniała w biulionie. W tym czasie warto zająć się resztą butelki Primitivo i usmażyć szałowe szałwiowe chipsy. Na koniec jeszcze czubata łyżka mascarpone, kilka kwaskowatych kaparów, posiekane orzechy włoskie i gotowe! 

A jutro pokażę jak przemienić kaszotto w KASZANCINI – chrupiące arancini z ciągnącym się serem.


Buraczane kaszotto

  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 350 g buraków
  • jabłko
  • garść listków szałwii (można pominąć lub zastąpić rozmarynem)
  • 2 szklanki suchej kaszy pęczak
  • szklanka czerwonego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mascarpone
  • 70 g pecorino lub parmezanu
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Chipsy szałwiowe

  • listki szałwii
  • oliwa

  1. Na oliwie podsmażamy czerwoną cebulę. Dodajemy starte na grubych oczkach obrane buraki oraz jabłko. Dorzucamy posiekany drobno czosnek.
  2. Po kilku minutach podsmażania dodajemy masło i wsypujemy suchą kaszę, mieszamy, krótko podsmażamy.
  3. Wlewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy 3 szklanki gorącego bulionu lub wrzącej wody.
  4. Zmniejszamy ogień i dusimy kaszotto przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. W tym czasie na oliwie podsmażamy listki szałwii, czekamy aż staną się chrupiące, odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Przyprawiamy octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Dorzucamy 3/4 tartego sera, kapary, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.
  7. Wierzch risotto dekorujemy łyżeczką mascarpone, posiekanymi orzechami i chipsami szałwiowymi.