Zupa Tom Kha
10 lutego 2022 ·
Przepis
2-4
Wskazówki
*Jeśli zależy nam na bardziej kokosowej gęstej zupie – dajemy dwie puszki mleka kokosowego, pustą puszkę wypełniamy bulionem lub wodą i również dodajemy. Jeśli wolimy zupę lżejszą, dajemy 1 puszkę mleka kokosowego. Następnie 2 puszki wypełniamy wodą lub bulionem.
Gotowałam Tom Kia zarówno na bulionie, jak wodzie i w tej drugiej wersji również wchodzi fantastyczna i przechodzi smakiem różnorodnych składników.
Zupa Tom Kha
10 lutego 2022 ·
Przepis
Jeśli w głowie Ci wygłupy, ugotuj garnek zupy! Oto Tom Kha, jedna z moich ulubionych zup, propozycja nie tylko dla Tomka (he he).
Możecie śmiało żonglować składnikami, o czym przekonacie się sami, bo napisałam dla Was szybki przepis wskazówkami co czym zastąpić.
Tom Kha
Baza:
- 2 szalotki lub mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 4 cm korzenia galangalu lub łyżeczka suszonego (można pominąć)
- 4 cm trawy cytrynowej lub łyżka posiekanej mrożonej
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 4 listki limonki kaffir lub garść listków melisy
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
II etap:
- garść boczniaków
- duża pieczarka lub 3 małe
- 2 x pakchoi lub garść świeżego szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka cukru trzcinowego lub miodu
III etap:
- 1 lub 2 puszki mleka kokosowego*
- 2 lub 1 puszka po mleku wypełniona wodą lub bulionem
- sok z limonki
- plaster limonki
Dodatki:
- olej chilli
- olej sezamowy
- kolendrą lub szczypiorek
Co można dodać?
- tofu, krewetki lub ugotowanego kurczaka
- Na maśle lub oleju kokosowym podsmażamy posiekane w piórka szalotki, poszatkowany czosnek, chilli, listki lionko kaffir, trawę cytrynową i galangal.
- Po ok. 3 minutach dorzucamy pokrojone w paski boczniaki, pieczarki, pakchoi i przepołowione pomidorki koktajlowe. Dodajemy sos sojowy, sos rybny i cukier trzcinowy. Karmelizujemy kolejne 3 minuty.
- Wlewamy mleko kokosowe, bulion/wodę, dodajemy sok i plaster limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.
- W tym czasie możemy dodać kawałki tofu lub obrane krewetki.
- Na koniec próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy ją olejem chilli, olejem sezamowym, sokiem z limonki lub sosem sojowym, tak aby stworzyć idealny balans smaku.
- Serwujemy z kolendrą lub szczypiorkiem, można dodać prażoną cebulkę i np. plasterki chilli.
W tej kategorii