0

Zupa Tom Kha

ZupyMleko kokosoweW słoikuZ warzywniaka
Wskazówki

*Jeśli zależy nam na bardziej kokosowej gęstej zupie – dajemy dwie puszki mleka kokosowego, pustą puszkę wypełniamy bulionem lub wodą i również dodajemy. Jeśli wolimy zupę lżejszą, dajemy 1 puszkę mleka kokosowego. Następnie 2 puszki wypełniamy wodą lub bulionem.

Gotowałam Tom Kia zarówno na bulionie, jak wodzie i w tej drugiej wersji również wchodzi fantastyczna i przechodzi smakiem różnorodnych składników.

Zupa Tom Kha

Jeśli w głowie Ci wygłupy, ugotuj garnek zupy! Oto Tom Kha, jedna z moich ulubionych zup, propozycja nie tylko dla Tomka (he he).

Możecie śmiało żonglować składnikami, o czym przekonacie się sami, bo napisałam dla Was szybki przepis wskazówkami co czym zastąpić.


Tom Kha

Baza:

  • 2 szalotki lub mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 4 cm korzenia galangalu lub łyżeczka suszonego (można pominąć)
  • 4 cm trawy cytrynowej lub łyżka posiekanej mrożonej
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 4 listki limonki kaffir lub garść listków melisy
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego

II etap:

  • garść boczniaków
  • duża pieczarka lub 3 małe
  • 2 x pakchoi lub garść świeżego szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu

III etap:

  • 1 lub 2 puszki mleka kokosowego*
  • 2 lub 1 puszka po mleku wypełniona wodą lub bulionem
  • sok z limonki
  • plaster limonki

Dodatki:

  • olej chilli
  • olej sezamowy
  • kolendrą lub szczypiorek

Co można dodać?

  • tofu, krewetki lub ugotowanego kurczaka

  1. Na maśle lub oleju kokosowym podsmażamy posiekane w piórka szalotki, poszatkowany czosnek, chilli, listki lionko kaffir, trawę cytrynową i galangal.
  2. Po ok. 3 minutach dorzucamy pokrojone w paski boczniaki, pieczarki, pakchoi i przepołowione pomidorki koktajlowe. Dodajemy sos sojowy, sos rybny i cukier trzcinowy. Karmelizujemy kolejne 3 minuty.
  3. Wlewamy mleko kokosowe, bulion/wodę, dodajemy sok i plaster limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.
  4. W tym czasie możemy dodać kawałki tofu lub obrane krewetki.
  5. Na koniec próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy ją olejem chilli, olejem sezamowym, sokiem z limonki lub sosem sojowym, tak aby stworzyć idealny balans smaku.
  6. Serwujemy z kolendrą lub szczypiorkiem, można dodać prażoną cebulkę i np. plasterki chilli.