Zupa słodko-kwaśna z krewetkami
                    14 stycznia 2013                    ·
                    Przepis                
            Zupa słodko-kwaśna z krewetkami
                        14 stycznia 2013                        ·
                        Przepis                    
                Jedzenie fascynowało mnie od dziecka. Uwielbiałam godzinami przeglądać książki kulinarne, szczególnie te zagraniczne, które przedstawiały nieznane moim kubkom smakowym dania. Marzyłam o tym, by kiedyś nauczyć się tak gotować.
    Już w szkole podstawowej miałam na swoim koncie pierwsze samodzielne przygotowane dania, ale z gotowaniem rozkręciłam się bardziej w liceum. Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że miałam dobre pomysły i już wtedy z chęcią eksperymentowałam. Większość potraw chciałam robić sama, bez przepisu, co oczywiście nie zawsze mogło kończyć się sukcesem. Pamiętam np. moje pierwsze ravioli z botwinką. Farsz z młodych buraczków wyszedł smaczny, ale ciasto było twarde i gumowate, co z pokorą odnotowałam i więcej się to nie zdarzyło.
Szczerze przyznaję się także do tego, że będąc zbuntowaną nastolatką uwielbiałam w kółko przyrządzać to samo danie, na które teraz, nawet w ramach kompromisu już bym się nie zgodziła.
Moją słabością był gotowy sos słodko-kwaśny ze słoika, który podgrzewałam dodatkowo z kawałkmi kurczaka i makaronem. Na chwilę obecną tego typu półprodukty nie mają miejsca w mojej kuchni, ale zamiłowanie do ostro-słodko-kwaśnych smaków zostało do dziś.
Wczoraj w trakcie zakupów, pomyliłam alejki i niechcący zawitałam w dziale, który raczej nie odwiedzam. Z lekko szyderczym uśmiechem, ale też niezrozumiała tęsknotą spojrzałam na słoiki z pomarańczowym sosem. Opuszczając sklepową uliczkę, obiecałam sobie zrobić taki sos w domu. Przygotowywałam go w domu na kilka sposób, a jeden przepis nawet prezentowałam na blogu (tu). W dzisiejszej odsłonie nowością jest jednak forma podania dania, ponieważ zdecydowałam się na zupę z dodatkiem krewetek. Mając wcześniej ugotowany bulion robi się ją naprawdę szybko, wystarczy 20-30 minut.
Ostro-kwaśna zupa z krewetkami cudownie mnie rozgrzała i „przyprawiła” o dobry humor 🙂
Zupa słodko-kwaśna z krewekami:
- 250 g krewetek (świeżych lub rozmrożonych)
 - 4 plastry ananasa
 - kilka łyżek odsączonej z zalewy kukurydzy
 - biała część pora
 - marchewka
 - 1/2 papryki
 - mała cebula
 - 1/3 papryczki chilli (lub mniej)
 - ząbek czosnku
 - 3 cm korzenia imbiru
 - 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
 - 300 ml passaty pomidorowej
 - 50 ml soku z ananasa lub pomarańczy
 - łyżka sosu sojowego
 - łyżka sosu rybnego (można pominąć)
 - łyżka octu ryżowego
 - łyżka czerwonej pasty curry (pasta kupna lub domowa)
 - łyżka soku z cytryny
 - sól (dodatek sosu sojowego i sosu rybnego może wystarczyć)
 - łyżka oliwy
 - łyżka oleju sezamowego
 - kiełki rzodkiewki
 - makaron ryżowy
 
- Jeśli krewetki wcześniej był mrożone, należy je rozmrozić.
 - Siekamy drobno czosnek, imbir i chilli. W woku rozgrzewamy oliwę oraz olej. Wrzucamy składniki oraz krewetki i smażymy przez minutę. Krewetki wyjmujemy i przekładamy do miseczki.
 - Do składników w woku dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz w pół-plastry pora. Smażmy minutę i dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę.
 - Po kolejnej minucie dodajemy pastę curry, sos sojowy, sos rybny oraz ocet ryżowy. Potrząsamy wokiem i całość chwilę smażymy.
 - Dorzucamy do woka pokrojony drobno ananas. Składniki zalewamy passatą pomidorową, sokiem z ananasa oraz bulionem. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez ok. 10 minut.
 - Po koniec gotowania wrzucamy wcześniej podsmażone krewetki oraz kukurydzę. Zupę smakujemy i przyprawiamy ewentualnie solą do smaku oraz sokiem z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze 3 minuty.
 - Słodko-kwaśną zupę podajemy z makaronem ryżowym, kiełkami rzodkiewki i z krewetkami.
 
Tosia
                        W tej kategorii