0

Zupa dyniowo-bananowa

KolacjaObiadPrzystawkiZupyBananDyniaLekki tydzieńSezon naW misceZ warzywniaka

Zupa dyniowo-bananowa

Przedstawiam zupę dyniowo-bananową. Tak, są tu banany i wbrew pozorom wcale nie jest to mdławy kremik dla przedszkolaków. Ich dodatek sprawił, że zupa jest niezwykle aksamitna, pozostawia po sobie ciekawy maślany posmak. Kremową zupę wzbogaciłam o charakterny cynamon, imbir, chilli i pastę curry. Można ją serwować z popcornem, grzankami, albo jak dyniową laksę z noodlami, pieczoną dynią i granatem. 


Zupa dyniowo-bananowa

  • 600 g dyni Hokkaido
  • cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 cm korzenia imbriu
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 2 banany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 300 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka syropu klonowego/miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • sól

Dodatki:

  • makaron ryżowy
  • pestki granatu
  • plastry pieczonej dyni
  • plasterki chilli
  • limonka/pomarańcza

  1. Dynię Hokkaido myjemy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Dorzucamy kawałki upieczonej dyni (zostawiamy kilka plastrów do dekoracji), posiekany drobno imbir i chilli. Podsmażamy ok. 3 minuty.
  3. Następnie dodajemy kawałki bananów, szczyptę cynamonu podsmażamy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe i bulion/wodę, zmniejszamy ogień, całość gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki i pomarańczy. Przyprawiamy do smaku solą. Dusimy na małym ogniu jeszcze krótką chwilę.
  4. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  5. Serwujemy z noodlami, pieczoną dynią, pestkami granatu, chilli i limonką.