0

Zupa cytrynowa z krewetkami

ObiadZupyCytrynaKrewetkiW misceZ morza
Wskazówki

*Możesz także wykorzystać gotowy bulion z warzyw i pominąć ten etap

**Dobierz włoszczyznę i zioła jakie masz pod ręką

Zupa cytrynowa z krewetkami

Jeśli życie daje Ci cytryny, zrób z nich zupę cytrynową!?

Moją inspiracją była Avgolemono – grecka zupa cytrynowa. Przygotowywana jest z kurczakiem, ale ja czikenów unikam, dlatego zdecydowałam, że moja wersja będzie na bulionie z krewetkowych pancerzy. Cytrynową zaserowałam z krewetkami i uwaga – chrupiącą sałatą lodową. Wiem jak to wszystko brzmi, ale musicie mi po raz kolejny uwierzyć w ciemno. Cytrynowa wchodzi do mojego stałego repertuaru.


Zupa cytrynowa z krewetkami

Bulion krewetkowy:*

  • pancerze z 500 g surowych krewetek
  • cebula
  • 4 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • plaster chilli (opcjonalnie)
  • plaster imbiru
  • 200 ml białego wina lub Prosecco
  • skórka z parmezanu lub pecorino
  • włoszczyzna, u mnie: marchewka, pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, młody por**
  • zioła, u mnie: natka pietruszki, estragon, tymianek**
  • 1,5 l zimnej wody
  • łyżeczka soli

Zupa cytrynowa:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 małe cukinie lub 1/2 klasycznej cukinii
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 3 łyżki masła
  • 500 g obranych, surowych, szarych krewetek
  • 1 l bulionu krewetkowego lub z warzyw*
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 3 jajka
  • szklanka soku z cytryny (2 lub 3 cytryny)
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Bulion:

  1. Krewetki obieramy z pancerzy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy pancerze, chilli, czosnek, cebulowe piórka, imbir, podsmażamy 5 minut.
  2. Wrzucamy skórkę parmezanu lub pecorino i wlewamy wino, zmniejszamy ogień, dusimy przez 5 minut.
  3. Następnie dodajemy resztę masła, pokrojoną niedbale marchewkę, seler naciowy, por, pietruszkę i zioła. Przyprawiamy solą i podsmażamy 2 minuty. Wlewamy zimną wodę, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
  4. Gotowy bulion przecedzamy przez sito.

Zupa:

  1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy pokrojone w plasterki młode cukinie (większą siekamy drobniej), seler naciowy i chilli. Po 7 minutach dodajemy obrane krewetki i posiekane drobno chilli. Podsmażamy 2 minuty.
  2. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion, gotujemy 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy porwaną na kawałki sałatę lodową i posiekaną natkę pietruszki.
  3. W tym czasie wyciskamy sok z odpowiednio umytych cytryn i ścieramy skórkę. Łączymy je z rozbełtanymi jajkami.
  4. Przelewamy chochlę ciepłego bulionu i rozbełtujemy z jajkami i sokiem. Wlewamy powoli do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze krótką chwilę.
  5. Zupę serwujemy z plastrem cytryny, dodatkowo można ozdobić surowymi listkami sałaty lodowej.