0

Zapiexy z kurkami

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiKolendraKurkiPorzeczkaSezon naTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka
Wskazówki

*Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy miód i ocet balsamiczny, krótko karmelizujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zapiexy z kurkami

Wybierz miss kurkowych zapiexów 2020.

1 – Madeline – kurki, mozzarella, karmelizowana czerwona cebula, czerwona porzeczka, bazylia

2 – Federica – kurki, mozzarella, burrata, oliwa truflowa, kolorowy pieprz

3 – Angelica – kurki, mozzarella, ketchup, szczypiorek

4 – Lana – kurki, mozzarella, chilli, majonez ze Srirachą, kolendra 


Zapiexy z kurkami

  • 2 półbagietki
  • 150 g tartej Mozzarelli lub Goudy
  • masło/oliwa

Farsz kurkowy:

  • 250 g kurek
  • młoda cebula
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Madeline:

  • czerwona cebula*
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • garść porzeczek

Federica:

  • oliwa truflowa
  • Buratta
  • kolorowy pieprz

Angelika:

  • ketchup
  • szczypiorek

Lana:

  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka Srirachy
  • chilli
  • kolendra

Czyszczenie kurek:

  1. Kurki wsypujemy do misy, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy letnią wodą, mieszamy, po 40 sekundach odcedzamy do nowej miski. Wodę z piaseczkiem wylewamy.
  2. Ponownie kurki zasypujemy solą i zalewamy letnią wodą, mieszamy, odcedzamy.
  3. Jeśli będzie taka potrzeba czynność powtarzamy 3 raz.
  4. Po tym czasie kurki odsączamy z wody przy pomocy ręcznika papierowego. W razie potrzeby usuwamy ręcznie pozostałe igiełki czy listki.

  1. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy oczyszczone kurki (w przypadku większych przekrawamy je na pół), posiekany drobno czosnek i chilli. Przyprawiamy pieprzem.
  2. Podsmażamy ok. 4 minuty. Jeśli grzyby puszczą wodę, odlewamy jej część i przysmażamy kurki jeszcze minutę.
  3. Bagietki smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą. Podpiekamy w 200 stopniach przez 5 minut.
  4. Na podpieczone bagietki wykładamy grzybowy farsz. W przypadku Federici kładziemy z wierzchu jeszcze kawałki Burraty, w przypadku Madeline wykładamy skarmelizowaną* cebulę i porzeczki, przy Angelice i Lanie zostawiamy bagietki tylko z grzybami.
  5. Zapiekanki posypujemy tartą Mozzarellą lub Goudą i wstawiamy do piekarnika na 7 minut.

  1. Madeline: dekorujemy listkami bazylii
  2. Federica: skrapiamy oliwą truflową i posypujemy kolorowym pieprzem
  3. Angelica: dekorujemy ketchupem i szczypiorkiem.
  4. Lana: dekorujemy majonezem połączonym ze Srirachą, plasterkami chilli i kolendrą.