Zapiexy z kurkami
4 sierpnia 2020 ·
Przepis
4
KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiKolendraKurkiPorzeczkaSezon naTydzień z domowym fast foodemZ warzywniaka
Wskazówki
*Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy miód i ocet balsamiczny, krótko karmelizujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zapiexy z kurkami
4 sierpnia 2020 ·
Przepis
Wybierz miss kurkowych zapiexów 2020.
1 – Madeline – kurki, mozzarella, karmelizowana czerwona cebula, czerwona porzeczka, bazylia
2 – Federica – kurki, mozzarella, burrata, oliwa truflowa, kolorowy pieprz
3 – Angelica – kurki, mozzarella, ketchup, szczypiorek
4 – Lana – kurki, mozzarella, chilli, majonez ze Srirachą, kolendra
Zapiexy z kurkami
- 2 półbagietki
- 150 g tartej Mozzarelli lub Goudy
- masło/oliwa
Farsz kurkowy:
- 250 g kurek
- młoda cebula
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Madeline:
- czerwona cebula*
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- garść porzeczek
Federica:
- oliwa truflowa
- Buratta
- kolorowy pieprz
Angelika:
- ketchup
- szczypiorek
Lana:
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka Srirachy
- chilli
- kolendra
Czyszczenie kurek:
- Kurki wsypujemy do misy, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy letnią wodą, mieszamy, po 40 sekundach odcedzamy do nowej miski. Wodę z piaseczkiem wylewamy.
- Ponownie kurki zasypujemy solą i zalewamy letnią wodą, mieszamy, odcedzamy.
- Jeśli będzie taka potrzeba czynność powtarzamy 3 raz.
- Po tym czasie kurki odsączamy z wody przy pomocy ręcznika papierowego. W razie potrzeby usuwamy ręcznie pozostałe igiełki czy listki.
- Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy oczyszczone kurki (w przypadku większych przekrawamy je na pół), posiekany drobno czosnek i chilli. Przyprawiamy pieprzem.
- Podsmażamy ok. 4 minuty. Jeśli grzyby puszczą wodę, odlewamy jej część i przysmażamy kurki jeszcze minutę.
- Bagietki smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą. Podpiekamy w 200 stopniach przez 5 minut.
- Na podpieczone bagietki wykładamy grzybowy farsz. W przypadku Federici kładziemy z wierzchu jeszcze kawałki Burraty, w przypadku Madeline wykładamy skarmelizowaną* cebulę i porzeczki, przy Angelice i Lanie zostawiamy bagietki tylko z grzybami.
- Zapiekanki posypujemy tartą Mozzarellą lub Goudą i wstawiamy do piekarnika na 7 minut.
- Madeline: dekorujemy listkami bazylii
- Federica: skrapiamy oliwą truflową i posypujemy kolorowym pieprzem
- Angelica: dekorujemy ketchupem i szczypiorkiem.
- Lana: dekorujemy majonezem połączonym ze Srirachą, plasterkami chilli i kolendrą.
W tej kategorii