Wieniec marciński
10 listopada 2014 ·
Przepis
Wieniec marciński
10 listopada 2014 ·
Przepis
Od kilku dni wszędzie o nich głośno. TAK dla rogali, NIE dla suchych i za słodkich zawijańców, rogale z makiem za 3 złote, rogale świętomarcińskie tylko z Poznania! Rogale budzą emocje nawet na Pomorzu i wcale się temu nie dziwię, niech mają swoje 5 minut na początku listopada.
Ja należę do grupy na TAK i raz w roku lubię się nimi napchać, aż zapadnę w śpiączkę cukrową. Rok temu spędziłam kilka godzin na przygotowywaniu moich pierwszych rogali. Nie narzekam, było warto, ale w tym roku postanowiłam, że nie zrobię ciasta półfrancuskiego, a drożdżowe jak na brioszki i cynamonowe bułeczki. Zapewniam, że o wiele milej się na nim pracuje. Masę przygotowałam bez większych zmian i o dziwo poszło mi to zdecydowanie sprawniej. Jak widać trening czyni mistrza, a raczej pozwala zbliżyć się do tego tytułu 🙂
W grudniu piekłam świąteczny wieniec z makiem, dlatego postanowiłam, że zaszaleję i upiekę jego listopadową wersję blond. Sprawa jest całkiem prosta, więc jeśli nie przekonują Was rogale, a macie trochę białego maku to zachęcam do spróbowania!
Ps. A znakomitego wyczucia czasu gratuluję T.Deker Patissier & Chocolatier. W czasie mielenia maku i postanowieniom dotyczącym treningu bicepsów, zjawił się u mnie w drzwiach wysłannik z niespodzianką – rogalami (zdjęcie na Instagramie). Gdy ciasto na wieniec rosło, zabrałam się za konsumpcję i muszę powiedzieć, że to były naprawdę dobre rogale 🙂
Wieniec marciński:
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 250 ml mleka
- 5 g suszonych drożdży instant
- 70 g cukru
- jajko
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g białego maku
- 50 g cukru pudru
- 50 g marcepanu
- 50 g blanszowanych migdałów
- 50 g orzechów arachidowych
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych moreli
- 50 g biszkoptów
- 50 g masła
- jajko
Wierzch:
- żółtko + łyżeczka mleka
Lukier:
- kilka łyżek cukru pudru
- łyżeczka ciepłej wody
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Ciasto:
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było ciepłe, lecz nie za gorące.
- Stopniowo wlewamy mleko do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty.
- Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o dłuższym boku mierzącym ok. 70-80 cm.
- Całą powierzchnię ciasta przykrywamy farszem z maku, zostawiając jedynie „ramki”. Zawijamy ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.
- Roladę nacinamy przez środek, zostawiając koniec ciasta wolny (czyli nie przecinamy do końca). Dwa paski ciasta zaplatamy jak warkocz i łączymy końce tworząc wieniec.
- Tak uformowany wieniec kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
- Podrośnięty wieniec smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
- Upieczony wieniec oblewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Farsz:
- Mak wsypujemy do rondla, zalewamy wodą, aby go przykryła i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut lub do momentu, aż wchłonie cały płyn. Studzimy.
- Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy blanszowane migdały i orzechy arachidowe. Następnie przepuszczamy dwukrotnie ugotowany i ostudzony mak. Łączymy ze sobą.
- W garnku z grubym dnem topimy masło z cukrem pudrem. Wrzucamy skórkę pomarańczową, posiekane drobno daktyle i morele. Podgrzewamy kilka minut.
- Następnie wsypujemy mak i podsmażamy go kilka minut. Masę studzimy.
- Do masy dodajemy jajko, posiekany drobno marcepan i pokruszone biszkopty. Całość dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Lukier:
- W miseczce mieszamy trzepaczką lub widelcem cukier puder z ciepłą wodą.
Tosia


W tej kategorii