Wege rosół z domowym makaronem
25 lutego 2021 ·
Przepis
Wskazówki
*Parmezan wytwarzany jest na podpuszce zwierzęcej. Jeśli zależy Wam na wegetariańskim przepisie – użyjcie inny ser lub z niego zrezygnujcie.
Wege rosół z domowym makaronem
25 lutego 2021 ·
Przepis
Cześć i czołem, kluski z rosołem!
Tydzień temu zamieściłam rosołowy poradnik: Co zrobić aby nasz bulion był yummy, mimo iż bez mięsa, smakował jak u mamy? Zapraszam do lektury tutaj, gdzie znajdziecie sporo bulionowych porad oraz przepis na rosół z pieczonych warzyw i zacierki.
Dzisiaj obiecany przepis na delikatniejszą wersję wege rosołu, tym razem z podsmażonych na maśle warzyw, z suszonymi pomidorami. Do tego szybki przepis na makaron szakaron, który zrobicie bez problemu bez maszynki do makaronu i innych gadżetów.
Aby bulion zyskał magii, dorzuć lubczyk zamiast sosu Maggi.
Wege rosół
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2-3 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- 3 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
- por
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- przyprawy : łyżeczka ziarenek pieprzu, łyżeczka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 goździki
- pęczek ziół (u mnie koperek i lubczyk)
- dodatki (opcjonalnie): kawałek parmezanu lub innego twardego sera*, 2 plastry imbiru
- sól, pieprz
- 3 litry zimnej wody
- Cebulę przekrawamy na pół i opalamy w łupinach nad ogniem. Jeśli nie macie kuchenki gazowej, możecie ją podsmażyć na żeliwnej patelni posmarowanej odrobiną oleju roślinnego.
- Na maśle podsmażamy umyte i obrane: marchewki, pietruszkę, seler, pokrojony na kawałki por, seler naciowy, ząbki czosnku przekrojone na pół i plasterki imbiru.
- Po 5 minutach zalewamy podsmażone warzywa zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, goździki, koperek, lubczyk, pomidora przekrojonego na pół i kawałek paremzanu*.
- Gdy bulion zacznie pyrkać zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem przez 1,5-2 godziny.
- Pod koniec gotowania przecedzamy bulion przez sito i wlewamy ponownie do garnka. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i jeszcze chwilę gotujemy, aż nabierze smaku.
Szybki makaron
- 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka letniej wody
- łyżka posiekanego lubczyku (opcjonalnie)
- szczypta soli
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, chlust letniej wody i posiekany lubczyk. Wszystko wyrabiamy ręką do uzyskania elastycznego ciasta.
- Przekładamy go na oprószony mąką blat i cienko wałkujemy na dużo prostokąt. Zawijamy w rulon i kroimy na paseczki.
- Makaronowe wstążeczki można powiesić np. na wieszaku, aby wyschły/oprószyć mąką i zostawić do zasuszenia lub od razu ugotować.
- Makaron gotujemy bezpośrednio w rosole lub we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 4 minuty.
W tej kategorii