0

Truskawkowe eklerki

Truskawkowe eklerki

Nie przepadam za ptysiami, za to uwielbiam eklerki.
To trochę bez sensu, bo przecież oba desery wykonane są z ciasta parzonego. Chyba to kwestia kształtu ptysi, kremu z bitej śmietany (nudaa) i tego, że są za duże.
Trudno je jeść w towarzystwie, ale Jolanta Kwaśniewska potrafi temu świetnie zaradzić. Udowodniła to już w słynnej scenie, pokazując publiczności jak należy jeść ptysia w programie Lekcja Stylu na Tvn Style 😉
W przypadku eklerków porady tego typu nie będą potrzebne, moje eklerki są małe i zgrabne, dzięki temu można je zjeść w elegancki sposób.
Uwielbiam w nich klasyczny krem budyniowy, ale zdecydowałam, że zaszaleję wykorzystując truskawki. Truskawkowe eklerki są przepyszne, a samo ciasto wyszło niezwykle delikatne.
Jak byłam młodsza to miałam wrażenie, że zrobienie domowych eklerków to niezwykły wyczyn kulinarny. W rzeczywistości jest jednak na odwrót, robi się je naprawdę szybko i przyjemnie.
Idealne na słodką sobotę 🙂

Truskawkowe eklerki:

  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 100 g masla
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka cukru

Krem truskawkowy:

  • 120 g truskawek
  • 80 g mascarpone
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa czekoladowa:

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła

  1. W rondelku umieszczamy wodę, mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, a płyn zacznie wrzeć zdejmujemy rondel z ognia.
  2. Dosypujemy powoli mąkę, mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do miski i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia.
  3. Następnie dodajemy jajka i mieszamy je drewnianą łyżką razem z masą. Powstanie nam gładka i błyszcząca, lekko klejąca masa. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy.
  4. Blachę wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy eklerki o wymiarach 10 cm x 3 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Eklerki wyciągamy z piekarnika, przenosimy na kratkę kuchenną i studzimy.
  5. Truskawki miksujemy z mascarpone i cukrem. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy 2 łyżki wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy żelatyna zacznie gęstnieć dodajemy ją do masy truskawkowej i miksujemy. Krem truskawkowy wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
  6. Połowę eklerków (te które będą na dole) lekko spłaszczamy i przekładamy kremem truskawkowym.
  7. Gotujemy wodę w garnuszku, gdy zacznie wrzeć kładziemy miseczkę nad rondel, tak by nie dotykała wody. Wrzucamy połamaną czekoladę i masło, mieszamy aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną czekoladą smarujemy wierzch eklerków i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Eklerki najlepiej smakują lekko schłodzone.

Tosia