Tosty z kurkami i serem pleśniowym
Tosty z kurkami i serem pleśniowym
Wtedy może się zdarzyć, że dzień myli się z nocą, a piątek z sobotą.
Przez cały weekend pysznie grillowaliśmy i spędzaliśmy czas na świeżym powietrzu. Szczególnie wczoraj ciesząc się słonecznym dniem. Śniadania zjadaliśmy wyjątkowo późno.
Po intensywnym wyjeździe można trochę zatęsknić za ciszą i kuchnią tylko dla siebie. Dlatego po powrocie do domu moje śniadanie do łóżka zamieniło się w kolację i było apetycznym zakończeniem cudownego weekendu.
Swoje podniebienie postanowiłam rozpieścić tostami z domowych bułeczek cebulowych, które upiekłam w większej ilości specjalnie dla przyjaciół. Bułeczki podgrzewane na grillu zniknęły zdecydowanie za szybko, ale na szczęście zostawiłam jeszcze kilka w domu, z których powstały grzanki.
Mając koszyczek z kurkami nie musiałam już specjalnie kombinować. Podsmażone z cebulką i czosnkiem są cudowne same w sobie! Kurki prosto z patelni trafiły na grzanki, a dodatkowo zostały przykryte serem pleśniowym i podpieczone w piekarniku. Pyszności 🙂
Tosty z kurkami i serem pleśniowym:
- chrupiące pszenne pieczywo (u mnie domowe bułeczki cebulowe)
- 100 g sera pleśniowego (u mnie brie)
- 100 g kurek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli lub 1 mała
- 3 łyżki masła
- łyżeczka skórki z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- Kurki myjemy i osuszamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek. Podsmażamy krótką chwilę i wrzucamy kurki (większe można pokroić drobniej). Potrząsamy patelnią i smażymy ok. 5 minut.
- Dodajemy miód, skórkę z cytryny, ocet balsamiczny i pietruszkę. Kurki przyprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy na patelni jeszcze kilka minut.
- Na każdej kromce chleba lub bułki kładziemy łyżkę kurek oraz plaster sera pleśniowego. Tosty wkładamy na blasze do piekarnika i podpiekamy w 200 stopniach przez 5-7 minut.
Tosia