0

Tosty z jajkiem i parmezanem

Tosty z jajkiem i parmezanem

    Nie należę do wielkich śpiochów, które wstają po 12. Jednak, gdy ktoś mnie brutalnie obudzi przed 7, prawdopodobnie przewrócę się na drugi bok jęcząc coś pod nosem. Kiedy muszę już naprawdę wstać i jestem zaspana, podobno mówię w dziwnym języku przypominającym gaworzenie dziecka.
    W tej opowieści dążę do tego, by napisać, że nie wszystkie moje poranki są idealne. Lubię celebrować początek dnia od wspaniałego śniadania. Czasem ze względów logistycznych jest to po prostu niemożliwe. Kiedy człapię do kuchni niczym zombie z The Walking Dead, moje śniadanie musi być szybkie i proste, ale smaczne. Bez niego nie wyjdę z domu.
    Do takich przepisów zaliczam tosty z dziurką wypełnione jajkiem. Mniej niż 10 minut i śniadanie mistrzów gotowe!

Tosty z jajkiem, parmezanem, bazylią i szynką parmeńską:

  • 2 kromki chleba (najlepiej mlecznego, puszystego lub tostowego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • liście bazylii
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

  1. Na patelni kładziemy 2 plastry szynki i smażymy, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. Zdejmujemy i  przekładamy na talerz.
  2. Na tej samej patelni topimy 2 łyżki masła.
  3. Na środku kromek chleba wykrawamy kółka (u mnie o średnicy 6 cm). Umieszczamy je na patelni z masłem i rumienimy z dwóch stron przez minutę.
  4. Do środka tostów wbijamy po jajku, smażymy przez kilka minut, aż się zetną. Można patelnię dodatkowo przykryć pokrywką.
  5. Gotowe tosty posypujemy parmezanem, podajemy z szynką parmeńską i bazylią. Jajka przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Tosia