Tosty francuskie 4 sery z gruszką
9 kwietnia 2019 ·
Przepis
2
KolacjaPrzekąskiŚniadanieŚniadanie do łóżkaGruszkaMiódSerSer pleśniowyDo chlebaNa talerzuŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka
Wskazówki
*Masę serową można dodatkowo wzbogacić o świeży rozmaryn, miętę, poszatkowany czosnek lub posiekane drobno chilli.
** Do dressingu musztardowo-miodowego można dodać także łyżeczkę octu balsamicznego, a sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy.
Tosty francuskie 4 sery z gruszką
9 kwietnia 2019 ·
Przepis
Bonjour! Przygotowałam dla Was królewskie śniadanie. Przepis niezwykle prosty na serowe francuskie tosty. Żeby nie było przy stole afery, proponuję połączyć cztery sery np. ricottę, mozzarellę, camembert i parmezan. Do tego krótko podsmażona jędrna gruszka, orzechy włoskie, świeże zioła i dressing musztardowo-miodowy. Nie obiecuję gruszek na wierzbie, ale po takim śniadaniu każdy będzie zachwycony!
Tosty francuskie 4 sery z gruszką
- 2 jajka
- pół szklanki śmietanki kremówki lub mleka
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 4 sery, u mnie: ricotta, camembert, parmezan i mozzarella
- 2 gruszki (+ opcjonalnie łyżeczka miodu i łyżeczka soku z cytryny)
- garść orzechów włoskich
- liście szczawiu lub roszponki lub rukoli
- Dressing:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 łyżki soku z cytryny
- Gruszki kroimy w plastry i podsmażamy krótko na maśle klarowanym z garścią orzechów. Możemy je dodatkowo skarmelizować dodając łyżeczkę miodu i soku z cytryny.
- Jajka roztrzepujemy z kremówką lub mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Moczymy w miksturze kromkę chleba.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy kromkę po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Czynność powtarzamy z pozostałymi kromkami.
- Ricottę łączymy z kawałkami mozzarelli, serem pleśniowym i startym parmezanem. Masę serową możemy dodatkowo przyprawić (patrz wskazówki).*
- Podsmażoną kromkę smarujemy serową masą i przykrywamy drugą kromką. Tosta kładziemy na patelni, posypujemy z wierzchu parmezanem i smażymy z dwóch stron jeszcze przez 1-2 minuty.
- Musztardę łączymy z miodem i sokiem z cytryny.**
- Tosty serwujemy z młodymi listkami, podsmażonymi gruszkami z orzechami i dressingiem musztardowo-miodowym.








W tej kategorii