0

Tosty francuskie 4 sery z gruszką

KolacjaPrzekąskiŚniadanieŚniadanie do łóżkaGruszkaMiódSerSer pleśniowyDo chlebaNa talerzuŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka
Wskazówki

*Masę serową można dodatkowo wzbogacić o świeży rozmaryn, miętę, poszatkowany czosnek lub posiekane drobno chilli.

** Do dressingu musztardowo-miodowego można dodać także łyżeczkę octu balsamicznego, a sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy.

Tosty francuskie 4 sery z gruszką

Bonjour! Przygotowałam dla Was królewskie śniadanie. Przepis niezwykle prosty na serowe francuskie tosty. Żeby nie było przy stole afery, proponuję połączyć cztery sery np. ricottę, mozzarellę, camembert i parmezan. Do tego krótko podsmażona jędrna gruszka, orzechy włoskie, świeże zioła i dressing musztardowo-miodowy. Nie obiecuję gruszek na wierzbie, ale po takim śniadaniu każdy będzie zachwycony!

Tosty francuskie 4 sery z gruszką

  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietanki kremówki lub mleka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 4 sery, u mnie: ricotta, camembert, parmezan i mozzarella
  • 2 gruszki (+ opcjonalnie  łyżeczka miodu i łyżeczka soku z cytryny)
  • garść orzechów włoskich
  • liście szczawiu lub roszponki lub rukoli
  • Dressing:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

  1. Gruszki kroimy w plastry i podsmażamy krótko na maśle klarowanym z garścią orzechów. Możemy je dodatkowo skarmelizować dodając łyżeczkę miodu i soku z cytryny.
  2. Jajka roztrzepujemy z kremówką lub mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem. Moczymy w miksturze kromkę chleba.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy kromkę po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Czynność powtarzamy z pozostałymi kromkami.
  4. Ricottę łączymy z kawałkami mozzarelli, serem pleśniowym i startym parmezanem. Masę serową możemy dodatkowo przyprawić (patrz wskazówki).*
  5. Podsmażoną kromkę smarujemy serową masą i przykrywamy drugą kromką. Tosta kładziemy na patelni, posypujemy z wierzchu parmezanem i smażymy z dwóch stron jeszcze przez 1-2 minuty.
  6. Musztardę łączymy z miodem i sokiem z cytryny.**
  7. Tosty serwujemy z młodymi listkami, podsmażonymi gruszkami z orzechami i dressingiem musztardowo-miodowym.