0

Tortilla de patatas z kurkami

Tortilla de patatas z kurkami

Czasem warto zapisać jakiś przepis na zapas, oto propozycja dla tych, którzy lubią tapas. Prawdziwa hiszpańska mucha, czyli tortilla de patatas. W sierpniu najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i kurkami.


Tortilla de patatas z kurkami

  • 5 jajek
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 150 g kurek + gałązka rozmarynu
  • 70 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • Do podania:
  • kwaśna śmietana
  • szczypiorek
  1. Umyte i osuszone kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy kilka łyżek oliwy i posiekany rozmaryn, podsmażamy ok. 6 minut, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki jak na chipsy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Wrzucamy ziemniaki i powoli smażymy (konfitujemy) przez 10 minut, aż będą miękkie i zmienią kolor na złocisty.
  3. Usmażone chipsy odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Do misy wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy ziemniaki, połowę podsmażonych kurek, sól, pieprz. Masa jajeczna powinna być lekko przesolona, dzięki temu tortilla po usmażeniu będzie miała odpowiedni smak.
  5. Na patelni, na której smażyliśmy ziemniaki zostawiamy ok. 2 łyżki oliwy, resztę odlewamy.
  6. Rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy na patelnię jajka, wyrównujemy wierzch masy łyżką. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu.
  7. Gdy brzegi omletu się zetną, zsuwamy go na talerz i odwracamy przerzucając go na patelnię na drugą stronę. Następnie dosmażamy jeszcze 2 minuty i przerzucamy na talerz.
  8. Tortillę serwujemy ze śmietaną, kurkami i szczypiorkiem. Podajemy od razu lub kroimy na części i podajemy na zimno.