Tortilla de batatas
7 kwietnia 2020 ·
Przepis
Tortilla de batatas
7 kwietnia 2020 ·
Przepis
Weekend miałam spędzić w Barcelonie, w świecie równoległym właśnie wróciłabym do domu i radowałabym się rarytasami przywiezionymi z podróży (na pewno w walizce byłby czarny czosnek).
W czasach zarazy wybrać to się można na eskapadę jedynie do kuchni, aby usmażyć tortilla de batatas. Przygotowałam ją jak tradycyjny hiszpański tapas, ale zrobiłam mały ukłon w stronę meksykańskich smaków. Ziemniaki podmieniłam na bataty, a tortillę podałam jak quesadillę, z kwaśną śmietaną, chilli, limonką i kolendrą.
Está para chuparse los dedos – palce lizać!
Tortilla de batatas
- 350 g batatów
- cebula
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 4 duże jajka lub 5 małych
- pół łyżeczki soli
- Dodatki:
- 125 g kwaśnej śmietanki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- sok z 1/2 limonki
- garść świeżej kolendry
- Bataty obieramy i kroimy w półplastry. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy bataty i cebulę. Smażymy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż bataty będą miękkie. Pilnujemy by ogień był mały, bataty powinny być delikatnie i konfitowane w tłuszczu, a nie usmażone na chrupko.
- Jajka roztrzepujemy z solą w misie. Kwaśną śmietanę łączymy z posiekaną chilli, kolendrą i sokiem z limonki.
- Usmażone bataty odsączamy z tłuszczu. Oliwę zachowujemy do innej potrawy, na patelni zostawiamy tylko jedną łyżkę.
- Bataty wrzucamy do jajek, dokładnie mieszamy, możemy je delikatnie rozgnieść widelcem.
- Rozgrzewamy ponownie oliwę, wylewamy masę jajeczną, wierzch wyrównujemy potrząsając patelnią. Smażymy przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Brzegi się zetną, a masa będzie półpłynna.
- Kładziemy duży talerz na patelni i odwracamy pewną ręką „do góry nogami” tak by ścięta strona tortilli była z wierzchu. Zsuwamy omlet delikatnie na patelnię, smażymy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy „ogień”, zostawiamy tortillę jeszcze minutę na patelni.
- Tortillę przekładamy na talerz, kroimy na trójkąty, dekorujemy je kwaśną śmietaną.
W tej kategorii