Tarta truskawkowa Panna Cotta
3 czerwca 2020 ·
Przepis
Wskazówki
*zamiast żelatyny można użyć agar-agar
Tarta truskawkowa Panna Cotta
3 czerwca 2020 ·
Przepis
Przed Pańswtem tarta Panna Kotka ?
Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt delikatna jej silną podstawą jest idealne kruche ciasto.
Tarta truskawkowa Panna Cotta
Spód (forma 23×32 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 200 g kawałków zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Truskawkowa warstwa:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki żelatyny* + 3 łyżeczki wrzącej wody
Panna Cotta:
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleka (wybrałam owsiane)
- 80 g cukru pudru
- łyżka cukru z wanilią
- 3 łyżeczki żelatyny* + 4 łyżeczki wrzącej wody
Do ozdoby:
- truskawki
- mięta
Spód:
- Mąkę łączymy z cukrem pudrem, kawałkami zimnego masła, jajkiem, solą. Zaczynamy zagniatać, wlewamy zimną wodę i dalej wyrabiamy do połączenia składników w gładką kulę.
- Kulę kładziemy na oprószonym mąka blacie, wałkujemy na prostokąt, przekładamy do formy na tarte, wierzch nakłuwamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub w wersji dla niecierpliwych do zamrażalnika na jakieś 20 minut.
- Schłodzony spód wykładamy pergaminem, wysypujemy suchy groch lub np. ryż. Podpiekamy kruche ciasto z obciążeniem przez 20 minut w 200 stopniach, następnie w 180 stopniach przez 10 minut bez obciążenia.
- Upieczony spód studzimy.
Warstwy:
- Żelatynę moczymy we wrzącej wodzie, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
- Pokrojone truskawki łączymy z cukrem z wanilią, karmelizujemy na patelni kilka minut.
- Miksujemy blenderem na gładką masę. Do jeszcze ciepłego musu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Miksturę przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek.
- Masę wylewamy na podpieczony spód, wierzch wyrównujemy. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut, aby masa stężała.
- Żelatynę zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
- W tym czasie podgrzewamy kremówkę z mlekiem owsianym i cukrem z wanilią. Gdy zacznie się gotować dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mieszamy. Studzimy.
- Tężejącą kremową masę wylewamy na spód z galaretką truskawkową, wierzch wyrównujemy. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najwygodniej na noc.
W tej kategorii