0

Tarta Ratatuj

Tarta Ratatuj

Jeśli przyjdzie ktoś do Was i powie „Bonjour, jestem głodny i zmęczony wyścigiem szczurów, podaj mi sznur albo ratuj”.

Ty powiedz „Stój, przyrządzę Ci tartę Ratatuj”.

Zmyszkowałam przepis na szybką tartę z ratatouille. Rozczuli największych krytyków kulinarnych. Moja skromna recenzja własnego dania jest taka, że pisząc ten przepis zjadłam sama pół. Zatem polecam kupić ciasto francuskie, sezonowe warzywa, wyłożyć je na stół i prędko ją upiec!

Tarta Ratatuj

  • 275 ciasta francuskiego (typowa rolka ze sklepu)

Pesto:

  • 8 suszonych pomidorów
  • pół pęczka bazylii lub natki pietruszki (u mnie mix)
  • 3 łyżki orzeszków pini lub nasion słonecznika
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyże oleju z suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Ratatuj:

  • bakłażan
  • cukinia
  • 2 pomidory (u mnie żółty i zielony)
  • papryka
  • czerwona cebula

Marynata:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 8 łyżek oliwy
  • łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Warzywa:

  1. Bakłażana kroimy w plastry, przyprawiamy solą i zostawiamy na 5 minut, następnie wycieramy ręcznikiem papierowym sok, który puści (dzięki temu pozbędziemy się goryczy).
  2. Cukinię, pomidory, paprykę i cebulę również kroimy w plastry. Kładziemy na blasze. Sok z cytryny łączymy z octem balsamicznym, oliwą, tymiankiem, chilli, czosnkiem( opcjonalnie), dodajemy sól i pieprz. Marynatą polewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

Spód:

  1. Ciasto francuskie rozkładamy, zaginamy delikatnie boki tworząc ramkę, nakłuwamy środek widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem lub ryżem.
  2. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 210 stopniach. Następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy tartę jeszcze 5 minut.

Pesto:

  1. Suszone pomidory wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, parmezan, orzeszki, olej, przyprawy.
  2. Miksujemy blenderem na gładkie pesto.

Tarta:

  1. Podpieczony spód smarujemy pesto. Układamy na przemian podpieczone plastry warzyw (postanowiłam, że plastry papryki będą z wierzchu). Warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
  2. Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika, podpiekamy jeszcze 5 minut.
  3. Podajemy na ciepło lub na zimno.