Tarta Ratatuj
28 sierpnia 2019 ·
Przepis
Tarta Ratatuj
28 sierpnia 2019 ·
Przepis
Jeśli przyjdzie ktoś do Was i powie „Bonjour, jestem głodny i zmęczony wyścigiem szczurów, podaj mi sznur albo ratuj”.
Ty powiedz „Stój, przyrządzę Ci tartę Ratatuj”.
Zmyszkowałam przepis na szybką tartę z ratatouille. Rozczuli największych krytyków kulinarnych. Moja skromna recenzja własnego dania jest taka, że pisząc ten przepis zjadłam sama pół. Zatem polecam kupić ciasto francuskie, sezonowe warzywa, wyłożyć je na stół i prędko ją upiec!
Tarta Ratatuj
- 275 ciasta francuskiego (typowa rolka ze sklepu)
Pesto:
- 8 suszonych pomidorów
- pół pęczka bazylii lub natki pietruszki (u mnie mix)
- 3 łyżki orzeszków pini lub nasion słonecznika
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyże oleju z suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Ratatuj:
- bakłażan
- cukinia
- 2 pomidory (u mnie żółty i zielony)
- papryka
- czerwona cebula
Marynata:
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 8 łyżek oliwy
- łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Warzywa:
- Bakłażana kroimy w plastry, przyprawiamy solą i zostawiamy na 5 minut, następnie wycieramy ręcznikiem papierowym sok, który puści (dzięki temu pozbędziemy się goryczy).
- Cukinię, pomidory, paprykę i cebulę również kroimy w plastry. Kładziemy na blasze. Sok z cytryny łączymy z octem balsamicznym, oliwą, tymiankiem, chilli, czosnkiem( opcjonalnie), dodajemy sól i pieprz. Marynatą polewamy warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Spód:
- Ciasto francuskie rozkładamy, zaginamy delikatnie boki tworząc ramkę, nakłuwamy środek widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem lub ryżem.
- Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 210 stopniach. Następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy tartę jeszcze 5 minut.
Pesto:
- Suszone pomidory wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, parmezan, orzeszki, olej, przyprawy.
- Miksujemy blenderem na gładkie pesto.
Tarta:
- Podpieczony spód smarujemy pesto. Układamy na przemian podpieczone plastry warzyw (postanowiłam, że plastry papryki będą z wierzchu). Warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
- Tartę wstawiamy ponownie do piekarnika, podpiekamy jeszcze 5 minut.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
W tej kategorii