0

Tarta brokułowa z suszonymi pomidorami

Tarta brokułowa z suszonymi pomidorami

   Kilka dni temu, wracając z porannego spaceru z pobliskiego ryneczku, moją uwagę zwróciły promienie słońca padające na skrawek zielonej trawy. To tylko mały obrazek, ale sprawił, że poczułam ogromną tęsknotę za wiosną, jednocześnie poczułam się lekko, tak jakbym miała na sobie jedynie trampki i zwiewną kurteczkę.
   Wróciłam do domu i zmieniałam nieco swoje wieczorne plany kulinarne. Nagle zrozumiałam, że już nie mam ochoty na sycące dania, na kremowe zupy, gulasze, czy pasztety z musztardą. Mam ochotę na kolorowe, lekkie zupy, na sałatki pełne zdrowia i chrupiące tarty, które najchętniej zjadłabym siedząc na zielonej trawie.
Z tej okazji urządziłam dziś mały piknik na stole, w trakcie którego główną rolę grała tarta brokułowa. Jej kruchy spód wzbogaciłam o świeżo tarty parmezan. Środek tworzy ulubiony sos beszamelowy, jędrne różyczki brokułów, kawałki suszonych pomidorów, kulki mozzarelli i pestki dyni.
   Smakuje znakomicie świeżo po upieczeniu, ale można ją śmiało serwować także na zimno.
W wersji obiadowej można do niej dodać jeszcze kawałki pieczonego kurczaka lub łososia.

Tarta brokułowa z suszonymi pomidorami:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (krupczatki)
  • 20 g świeżo tartego parmezanu
  • 100 g zimnego masła
  • jajko
  • 1-3 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • różyczki 1/4 brokuła
  • 1/2 białej części pora
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • kilka kulek mini mozzarelli lub ok. 50 g dużej kuli
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • sól, pieprz, cukier, szczypta gałki muszkatołowej

  1. Do misy lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy tarty parmezan i sól. Robimy w górce z mąki wgłębienie, dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło i jajko, zaczynamy wyrabiać ręką ciasto. W razie potrzeby, w trakcie wyrabiana dodajemy również 1-2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy ciasto jedynie do połączenia składników. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do tortownicy z karbowanymi brzegami. Formę wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
  3. Różyczki brokuła kroimy na cienkie plastry. Wrzucamy je do rondla z posoloną i posłodzoną, wrzącą wodą. Gotujemy 4 minuty. Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy.
  4. W rondlu topimy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy trzepaczką, aż powstanie złota zasmażka. Zdejmujemy rondel z ognia, wlewamy powoli zimne mleko i intensywnie mieszamy trzepaczką. Stawiamy je ponownie na średnim ogniu i gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do smaku.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  6. Formę ze schłodzonym ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wykładamy z wierzchu papierem do pieczenia, na który wsypujemy suchy ryż lub fasolę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika formę z obciążeniem i pieczemy 15 minut.
  7. Następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i dopiekamy samo ciasto przez kolejne 15 minut.
  8. Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
  9. Spód smarujemy beszamelem i dekorujemy plastrami pora, brokuła, kawałkami mozzarelli i pestkami dyni. Całość posypujemy tartym parmezanem.
  10. Formę wkładamy ponownie do pieca i zapiekamy tartę jeszcze 20 minut.
  11. Podajemy na ciepło lub zimno.

Tosia