0

Szarlotka z gruszkami i budyniem

DeseryWypiekiCynamonGruszkaJabłkoSezon naZ warzywniaka
Wskazówki

*dodaj chlust ulubionego likieru lub pomiń ten dodatek

Szarlotka z gruszkami i budyniem

„Dziś są Twoje imieeeniinyy” – powitałam babcię Ulę nucąc znany szlagier Rynkowskiego. A następnie zaserwowałam szarlotkę, którą piekę już od (uwaga!) 20 lat.

Pierwszy raz zrobiłam ją w 6 klasie podstawówki. Przepis Jana Czernikowskiego z książki „Ciasta, ciasta i ciasteczka” króluje w mojej kuchni do dziś, chociaż z czasem przeszedł oczywiście modyfikacje. W archiwum bloga jest gdzieś zakurzona wersja z 2011 roku, ale teraz jest jeszcze lepsza. Kruche robię z ulubionych proporcji 3:2:1, a i recepturę na „krem francuski” udoskonaliłam.

I tak oto proszę sobie wyobrazić maślane kruche ciasto, szare Renety, cynamonowe gruszki, przykryte i zapieczone pod crème pâtissière (czyt. BUDYNiEM), który zrobiłam na mleku owsianym. Z wierzchu ciepłej szarlotki wypada by spoczywała waniliowa gałka.


Szarlotka z gruszkami i budyniem

Kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • kg owoców (u mnie 4 jabłka i 3 gruszki)
  • 80 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki Cointreau (likieru pomarańczowego) lub np. cydru*

Budyń:

  • 350 ml mleka owsianego lub krowiego
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii

  1. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli, posiekanym zimnym masłem i jajem. Zagniatamy krótko, jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta wstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie owoce obieramy i drobno siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały, dusimy je z cukrem, cynamonem i masłem. Po ok. 5 minutach dodajemy likier i dusimy jeszcze ok. 4 minuty, aż alkohol odparuje, a owoce zmiękną.
  3. W dużym garnku umieszczamy mleko, cukier i masło. Czubkiem ostrego noża przecinamy wanilię, wydłubujemy ziarenka i dodajemy razem z laską. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia masła. W tym czasie do miseczki wbijamy żółtka, wlewamy odrobinę ciepłego mleka i roztrzepujemy widelcem, wlewamy do garnka.
  4. Cały czas mieszamy masę energicznie trzepaczką i podgrzewamy 2-3 minuty. Wyjmujemy widelcem kawałki laski wanilii.
  5. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąkę i wlewamy 50 ml wody. Dodajemy chochlę gotującego się mleka i mieszamy, aby nie powstały grudki. Masę wlewamy do garnka i cały czas mieszając gotujemy powoli gęstniejący budyń przez ponad 5 minut. Krem gotujemy, aż uzyska konsystencję budyniu.
  6. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, przekładamy do formy na tarte, wierzch nakłuwamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
  7. Na podpieczony spód wykładamy owoce, następnie budyń, wierzch wyrównujemy. Dekorujemy plastrem gruszki i plastrem jabłka, skrapiamy je sokiem z cytryny.
  8. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie, a budyń z wierzchu będzie rumiany. Upieczoną szarlotkę upraszamy cukrem pudrem, serwujemy na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno.