0

stek + sos borowikowy + pieczone warzywa z rozmarynem

ObiadBatatyBurakMarchewkaPietruszkaDania mięsneObiady czwartkoweSezon na
Wskazówki

* steki można przygotować także z innego mięsa wołowego, na przykład antrykotu lub rostbefu.

stek + sos borowikowy + pieczone warzywa z rozmarynem

Gdy nadchodzi jesień automatycznie zaczynam mieć ochotę na rozgrzewające smaki. Coraz częściej włączam piekarnik, bo nie koliduje on już z pogodą za oknem. Sięgam po pieczone warzywa, czerwone mięso i zupy. Ale prawdziwą kwintesencją jesieni są dla mnie grzyby. Bo ta pora roku po prostu pachnie prawdziwkami.
Jeśli robię steki, nie doprawiam ich niczym poza solą i pieprzem. Reszta byłaby dla mnie profanacją. Dlatego warto dobrać do nich odpowiedni sos. Dzisiejszy prawie zwalił mnie z nóg, był taaak pyszny! I naprawdę świetnie komponował się z polędwicą.

Wybaczcie tylko, że rzeczony sos nie pojawił się na zdjęciu. Każda próba sfotografowania go w smacznej pozie okazywała się fiaskiem. Musicie uwierzyć mi na słowo, że jest przepyszny.

Poniżej przepis na obiad dla dwóch osób. Jeśli podwajacie proporcje, możecie zrobić taką samą ilość sosu dla dwóch osób jak dla czterech (starczy, choć nie będzie można swobodnie zalewać nim talerza).


Stek:

– 2 steki z polędwicy wołowej o wadze ok. 200 g*
– sól
– pieprz
– tłuszcz- do smażenia

  1. Na 15 minut przed końcem pieczenia warzyw przygotuj steki. Posyp je solą i pieprzem z dwóch stron.
  2. Rozgrzej trochę tłuszczu na patelni i na dużym ogniu smaż steki po 1,5 minuty z każdej strony, a następnie po 1 minucie z obydwu boków.
  3. Tak obsmażone steki powinny mieć już brązową skórkę z każdej strony.
  4. Ułóż steki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekących się w 220 stopniach warzyw na 8 minut.
  5. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby odpoczęły, wcześniej nie należy ich rozkrajać.

Sos borowikowy:

– 200 g borowików (nóżki i kapelusze)
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki suszonego tymianku
– pieprz
– sól
– 2 łyżki masła
– 250 g śmietanki kremówki

  1. Sos przygotuj jako pierwszy w kolejności, później wystarczy go tylko podgrzać.
  2. Poszatkuj cebulę i borowiki.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj borowiki i cebulę i smaż ok. 5-7 minut aż zebula się zeszkli, a borowiki zmniejszą objętość. Po tym czasie dodaj dużo pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Smaż jeszcze ok. 3 minuty.
  4. Dolej kremówkę i smaż dalej, aż sos zgęstnieje. Powinno to zająć ok. 10 minut.
  5. Na końcu dosól.

Pieczone warzywa z rozmarynem:

– 1 burak
– 1 batat
– 3 pietruszki
– 3 marchewki
– 4 gałązki rozmarynu
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
– sól
– pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Buraki i bataty obierz ze skóry i pokrój w grube plastry. Wstaw do naczynia żaroodpornego, zalej 2 łyżkami oliwy, 1 miodu, 1 balsamico, dodaj dwie gałązki rozmarynu (podzielone na mniejsze), posól i popieprz. Dobrze wymieszaj łyżką.
  3. Piecz 25 minut.
  4. Obierz marchewkę i pietruszkę ze skórki, pokrój na pół wzdłuż i po 25 minutach pieczenia buraka i batata, dodaj je do naczynia żaroodpornego, jeszcze raz dodaj 2 łyżki oliwy, 1 balsamico, 1 miodu i dwie kolejne gałązki rozmarynu. Pomieszaj łyżką.
  5. Piecz jeszcze 25 minut.

Śliwka