0

Sos tatarski

Wskazówki

* z tego przepisu sosu wychodzi bardzo dużo. Ja potrzebuję go dużo:) Ale spokojnie można proporcjonalnie zmniejszyć o połowę

**zamiast podgrzybków w occie można dodać pieczarki w occie

Sos tatarski

Poznajcie mój ulubiony sos tatarski, który robię w ten sam sposób od lat. To prawdziwa gwiazda na wielkanocnym stole, czekamy na niego cały rok. Świetnie smakuje z pasztetem, wędlinami, czy na kanapce z serem. Ostrzegam, zróbcie go dużo, bo ma tendencję do szybkiego znikania.

Sos tatarski
– 10 jajek
– 2 łyżki miodowej musztardy
– 3 łyżki majonezu
– 150g korniszonów
– 150g podgrzybków z zalewy
– pęczek szczypiorku
– 180g śmietany 12%
– 1 łyżeczka cukru
– sok z 1 cytryny
– sól

1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki zaczynając od grubszej strony, aby łatwiej pozbyć się błonki.
2. Oddzielamy białka od żółtek, umieszczając żółtka w misce. Do żółtek dodajemy musztardę i majonez i miksujemy na gładką masę.
3. Białka drobno szatkujemy i dodajemy do zmiksowanych żółtek.
4. Szatkujemy korniszony, podgrzybki i szczypiorek i dodajemy do jajek. Dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny i doprawiamy solą. Całość dobrze mieszamy.
5. Przechowujemy w lodówce.