0

Sernik marciński

Wskazówki

*białka dajemy do masy makowej, pozostałe żółtka lądują w masie serowej

Sernik marciński

Na blogu jest już znakomity przepis na rogale marcińskie oraz wieniec. Sprawdziliście już te receptury wielokrotnie w swojej kuchni. Nie ma sensu szykować kolejnego przepisu na rogale, dlatego w tym roku postanowiłam odwrócić kota ogonem i zabawić się w marciński sernik.

Nie wiem co ma sernik do wiatraka, ale masę serową połączyłam z typowym nadzieniem na bazie białego maku. Napisałam Wam wersję z maszynką do mielenia, możecie mak mielić samodzielnie. Jeśli nie posiadacie takiego gadżetu w kuchni to nic straconego. Rozpisałam jak zmiksować mak blenderem.

Z tego przepisu można też śmiało korzystać w okresie świątecznym, a biały mak zastąpić błękitnym. Wtedy powstanie z tego sernikomakowiec.


Sernik marciński

Spód:

  • 8-12 biszkoptów

Masa makowa

  • 300 g białego maku + 800 ml wrzątku
  • 100 g masła
  • 150 g miodu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g suszonej moreli
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 3 biszkopty
  • 2 białka*

Masa serowa:

  • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 2 żółtka*
  • 2 jajka
  • 200 ml kremówki
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • 250 g cukru pudru + 3 łyżki soku z pomarańczy + łyżka gorącej wody
  • garść płatków migdałowych
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masa z białego maku:

  1. Masę można przygotować dzień wcześniej i zostawić do schłodzenia na noc w lodówce, ale można ją również zrobić bezpośrednio przed szykowaniem sernika.
  2. Mak wsypujemy do rondla, zalewamy 800 ml wrzącej wody. Stawiamy na ogniu i gotujemy przez 30 minut. Następnie odsączamy na sicie i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Jeśli nie mamy maszynki, miksujemy blenderem mak na w miarę gładką masę już po 10 minutach gotowania.
  3. W takim wypadku dolewamy 200 ml wrzącej wody i gotujemy przez kolejnych 10 minut. Miksujemy blenderem drugi raz, tym razem masa powinna być już gładka. Studzimy.
  4. W rondlu topimy masło z miodem. Dodajemy posiekane drobno bakalie. Smażymy mniej więcej 5 minut, dorzucamy zmielony mak. Całość podgrzewamy jeszcze 5 minut, studzimy ( w tym czasie masa nabierze ciemniejszego koloru).
  5. Białka ubijamy na sztywną masę. Do ostudzonej masy makowej dodajemy ubite białka. Kontrolując konsystencję dodajemy pokruszone biszkopty. Masa powinna być gęsta.

Masa serowa:

  1. Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Dodajemy cukier, kremówkę i sok z pomarańczy, dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.

Sernik:

  1. Formę tortownice wykładamy od spodu pergaminem. Układamy na spodzie biszkopty.
  2. Wykładamy połowę masy makowej, wierzch wyrównujemy.
  3. Wlewamy masę serową, wyrównujemy łyżką wierzch.
  4. Wykładamy łyżką w niektórych miejscach masę makową, robiąc delikatne esy-floresy.
  5. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik z otwartymi drzwiczkami.
  7. Ostudzony sernik dekorujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy oraz płatkami migdałowymi.

Lukier:

  1. Cukier puder łączymy z gorącą wodą i sokiem z pomarańczy, mieszamy energicznie trzepaczką.