0

Sernik Baklava

Sernik Baklava

Pomysł na ten sernik przyszedł mi do głowy, gdy planowałam słodki wypiek z okazji urodzin babci. Przepada za sernikami, a szukając inspiracji we własnej lodówce znalazłam ciasto filo, które zostało mi po greckiej imprezie. Wilgotny, delikatnie limonkowy i nie za słodki, przełamany aromatyczną pasta orzechową  pachnącą kardamonem i cynamonem. Wszystko to otulone w chrupiącym cieście filo i polane syropem różano-limonkowym.


Sernik Baklava

Spód:

  • 6 płatów ciasta filo
  • 100 g topionego masła

Masa orzechowa:

  • 250 g orzechów (pomieszałam nerkowce z orzechami włoski i pistacjami)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • 1/4 syropu
  • szczypta soli

Syrop:

  • 250 ml wody
  • 200 g cukru
  • 50 g miodu
  • łyżka wody różanej
  • sok z 1/2 limonki

Masa twarogowa:

  • kg trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 ml kremówki
  • łyżka skórki startej z limonki
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • pistacje, suszone płatki róży, płatki migdałowe

  1. Orzechy miksujemy w malakserze lub blenderze, ale uważamy aby nie powstał z nich proszek – zostawiamy trochę kawałków orzechów. Łączymy je z kardamonem i cynamonem, prażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż się zarumienią. Dodajemy szczyptę soli.
  2. Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy miód, wodę różaną i sok z limonki. Zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje. 1/4 przestudzonego syropu dodajemy do masy orzechowej, mieszamy.
  3. Czas na masę sernikową, twaróg łączymy z cukrem i jajkami, stopniowo miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę i sok z limonki, powoli wlewamy kremówkę i dalej miksujemy, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  4. Dno formy smarujemy topionym masłem, wykładamy ciasto filo i smarujemy je znów masłem, następnie kładziemy płat ciasta i znów je smarujemy masłem. Czynność powtarzamy, aż uzyskamy 6 płatów ciasta.
  5. Następnie wykładamy 3/4 masy orzechowej, wyrównujemy łyżką.
  6. Wylewamy masę sernikową, wierzch wyrównujemy.
  7. Dekorujemy z wierzchu w niektórych miejscach zostawiając po łyżce masy orzechowej, która została.
  8. Boki filo ucinamy nożyczkami, zostawiamy trochę wystającego ciasta, aby zawinąć ku środkowi. Resztkami ciasta dekorujemy wierzch, posypujemy płatkami migdałowymi i pistacjami. Smarujemy pozostałym topionym masłem.
  9. Sernik punktowo z wierzchu syropem, szczególnie na ciasto filo, aby wyszło chrupiące.
  10. Baklava sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1,5 h w 170 stopniach do „suchego patyczka”. Studzimy w uchylonym piekarniku. Podajemy schłodzony, oblany syropem i posypany pistacjami i suszonymi płatkami róży.