Sernik Baklava
12 kwietnia 2022 ·
Przepis
Sernik Baklava
12 kwietnia 2022 ·
Przepis
Pomysł na ten sernik przyszedł mi do głowy, gdy planowałam słodki wypiek z okazji urodzin babci. Przepada za sernikami, a szukając inspiracji we własnej lodówce znalazłam ciasto filo, które zostało mi po greckiej imprezie. Wilgotny, delikatnie limonkowy i nie za słodki, przełamany aromatyczną pasta orzechową pachnącą kardamonem i cynamonem. Wszystko to otulone w chrupiącym cieście filo i polane syropem różano-limonkowym.
Sernik Baklava
Spód:
- 6 płatów ciasta filo
- 100 g topionego masła
Masa orzechowa:
- 250 g orzechów (pomieszałam nerkowce z orzechami włoski i pistacjami)
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- 1/4 syropu
- szczypta soli
Syrop:
- 250 ml wody
- 200 g cukru
- 50 g miodu
- łyżka wody różanej
- sok z 1/2 limonki
Masa twarogowa:
- kg trzykrotnie zmielonego twarogu
- 80 g cukru
- 4 jajka
- 100 ml kremówki
- łyżka skórki startej z limonki
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
- pistacje, suszone płatki róży, płatki migdałowe
- Orzechy miksujemy w malakserze lub blenderze, ale uważamy aby nie powstał z nich proszek – zostawiamy trochę kawałków orzechów. Łączymy je z kardamonem i cynamonem, prażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż się zarumienią. Dodajemy szczyptę soli.
- Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy miód, wodę różaną i sok z limonki. Zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje. 1/4 przestudzonego syropu dodajemy do masy orzechowej, mieszamy.
- Czas na masę sernikową, twaróg łączymy z cukrem i jajkami, stopniowo miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę i sok z limonki, powoli wlewamy kremówkę i dalej miksujemy, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Dno formy smarujemy topionym masłem, wykładamy ciasto filo i smarujemy je znów masłem, następnie kładziemy płat ciasta i znów je smarujemy masłem. Czynność powtarzamy, aż uzyskamy 6 płatów ciasta.
- Następnie wykładamy 3/4 masy orzechowej, wyrównujemy łyżką.
- Wylewamy masę sernikową, wierzch wyrównujemy.
- Dekorujemy z wierzchu w niektórych miejscach zostawiając po łyżce masy orzechowej, która została.
- Boki filo ucinamy nożyczkami, zostawiamy trochę wystającego ciasta, aby zawinąć ku środkowi. Resztkami ciasta dekorujemy wierzch, posypujemy płatkami migdałowymi i pistacjami. Smarujemy pozostałym topionym masłem.
- Sernik punktowo z wierzchu syropem, szczególnie na ciasto filo, aby wyszło chrupiące.
- Baklava sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1,5 h w 170 stopniach do „suchego patyczka”. Studzimy w uchylonym piekarniku. Podajemy schłodzony, oblany syropem i posypany pistacjami i suszonymi płatkami róży.
W tej kategorii