0

Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami

KolacjaPrzekąskiPrzystawkiPistacjeSzparagiTruskawkiLekki tydzieńNa talerzuW misceWiosenny tydzieńZ warzywniaka

Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami

Po projekcie „Majowa kanapka” nabrałam ochoty na nowe wyzwanie. Początkowo fantazjowałam o kluskach, ale przecież w czerwcu wszyscy chcą mieć „beach body”, więc pomyślałam o sałatkach.

Spokojnie, proszę się nie martwić, wcale nie będą takie fit. Każda z nich będzie ponętna i kusząca.

Sałatka kandydatka numer jeden to owoc cudownego spotkania. Jeszcze trwa sezon na szparagi i już się pojawiają truskawki. Z tej okazji zmiksowałam truskawy na aksamitny dressing. A szparagi poddusiłam na maśle. To nie koniec wrażeń, rozerwałam burratę na strzępy, aż trysnęła i swoje miejsce na sałacie obok awokado zajęła. Perfekcyjna sałatka musi dobrze chrupać, dlatego nie zabrakło tu grzanek. A że zbliżają się wakacje, z wierzchu moje ulubione pistacje!


Sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami

  • główka ulubionej sałaty (u mnie masłowa i karbowana)
  • pół pęczka szparagów + łyżka masła
  • 2 kulki burraty
  • 100 g truskawek
  • awokado
  • ciabatta + łyżka oliwy
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • 3 łyżki tartego paremzanu lub pecorino
  • Dressing:
  • 150 g truskawek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 limonki
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • sól, pieprz

  1. Szparagom usuwamy twarde końcówki, wrzucamy je na patelnię z łyżką masła, podsmażamy. Po minucie wlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy szparagi jeszcze 5 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą.
  2. Ciabattę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i podpiekamy 5 minut w 200 stopniach.
  3. Truskawki miksujemy z musztardą, octem balsamicznym, sokiem z limonki, posiekaną papryczką chilli i oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na półmisku wykładamy liście sałaty. Awokado kroimy na pół, a następnie nacinamy ostrym nożem tworząc paseczki. Wykładamy je na sałatę.
  5. Dodajemy przygotowane wcześniej szparagi, grzanki, truskawki pokrojone w plastry.
  6. Kulki burraty rozrywamy na pół i kładziemy na sałacie. Całość polewamy truskawkowym dressingiem, posypujemy tartym parmezanem i pistacjami.