0

Sałatka z bobem, czereśniami i chrupiącą fetą

KolacjaObiadPrzekąskiPrzystawkiSałatkiBóbCzereśniaFetaLekki tydzieńNa talerzuW misceZ warzywniaka

Sałatka z bobem, czereśniami i chrupiącą fetą

Kto ma chrapkę na sałatkę? Dzisiaj propozycja z cyklu pojeCHane, ale fantastyczne!

Sałatka kandydatka numer cztery preferuje sery, nie wyobraża iść sobie na balety bez chrupiącej fety, bo połączenia lubi nie z tej planety. Tym razem polecam ją panierować i usmażyć na chrupko. Do tego ogórek,  mięta z Bobem i czereśniami? To pyszne, przekonajcie się sami! 


Sałatka z bobem, czereśniami i chrupiącą fetą

  • 0,5 kg bobu
  • 400 g czereśni (z pestką)
  • ogórek wąż
  • mała główka sałaty rzymskiej
  • listki miętki
  • plasterki chilli
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • Czereśniowo-miętowy dressing:
  • 80 g wydrylowanych czereśni
  • łyżka miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • gałązka mięty
  • Chrupiąca feta:
  • kostka fety
  • jajko
  • mąką pszenna
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

  1. Bób wrzucamy do wrzącej wody (nie solimy, dzięki temu temu zrobi się szybciej). Gotujemy przez 5-7 minut, aż będzie jędrny. Odsączamy na sicie i wrzucamy do zimnej wody hartując go. Obieramy ze skórki (dla chętnych).
  2. Czereśnie drylujemy.
  3. Do wysokiego naczynia wsypujemy czereśnie bez pestki (80g), dodajemy miód, sok z limonki, oliwę, posiekane chilli i garść mięty. Miksujemy na dressing.
  4. Fetę obtaczamy w mące, następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony (także po bokach). Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Na półmisku rozkładamy liście sałaty – można je porwać na strzępy, wykładamy bób, czereśnie, wstążki ogórka.
  6. Na środku sałatki kładziemy chrupiącą fetę, całość polewamy czereśniowo-miętowym dressingiem i posypujemy pistacjami.