Sałatka lwowska Winegret z burakami, ziemniakami i boczniakami
17 marca 2022 ·
Przepis
Sałatka lwowska Winegret z burakami, ziemniakami i boczniakami
17 marca 2022 ·
Przepis
Częstując bliskich sałatką lwowską prawdopodobnie usłyszycie tyle komplementów, że aż puścicie buraka!
Poszukując ukraińskich smaków natrafiłam na sałatkę Winegret. Jej podstawą są buraki, ziemniaki i śledzie. Rety rety, jakoś kiepsko tu się rymują filety.
Połączyłam więc pieczone buraki, ziemniaki, a zamiast śledzi karmelizowane boczniaki. I powstał przepis nie byle jaki. Do tego kapary, jabłko i ogórki kiszone, a wszystko to zwilżone musztardowo-miodowo-pomarańczowym sosem winegret, który w klasycznych przepisach często zależy od fantazji kucharza.
Dla poślizgu jeszcze łyżka majonezu, jakie pyszne, jezu!
Sałatka lwowska Winegret
- 500 g buraków
- 500 g ziemniaków
- karmelizowane boczniaki*
- 2 duże ogórki kiszone lub 4 małe
- jabłko
- 50 g kaparów
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- łyżka majonezu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- Winegret:
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżeczki musztardy (wybrałam Dijon)
- łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, albo oliwy
- Karmelizowane boczniaki:
- czerwona cebula
- 250 g boczniaków
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz
- Buraki przekładamy do żaroodpornej formy, skrapiamy oliwą (nie jest to konieczne) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla z zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy ok. 20 minut, aż będą miękkie.
- Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę i pokrojone w kostkę boczniaki, dorzucamy liść laurowy. Po 3-4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i miód. Karmelizujemy jeszcze 3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy.
- Do dużej misy wrzucamy pokrojone w kostkę buraki oraz ziemniaki, karmelizowane boczniaki. Posiekane w kostkę ogórki kiszone. Kroimy również jabłko i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało. Dorzucamy kapary, posiekany koperek i szczypiorek.
- W słoiku umieszczamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny, musztardę, miód, ocet balsamiczny, olej rzepakowy. Zamykamy słoik i nim potrząsamy, aż uzyskamy głaski dressing.
- Dressingiem polewamy składniki sałatki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można również dodać majonez, ale nie jest to konieczne.
- Sałatkę odstawiamy na 20 minut, „aby się przegryzła”.

W tej kategorii