0

Sałatka lwowska Winegret z burakami, ziemniakami i boczniakami

PrzekąskiPrzystawkiSałatkiBoczniakiBurakZiemniakDo chlebaNa talerzuW misceZ warzywniaka

Sałatka lwowska Winegret z burakami, ziemniakami i boczniakami

Częstując bliskich sałatką lwowską prawdopodobnie usłyszycie tyle komplementów, że aż puścicie buraka!

Poszukując ukraińskich smaków natrafiłam na sałatkę Winegret. Jej podstawą są buraki, ziemniaki i śledzie. Rety rety, jakoś kiepsko tu się rymują filety.

Połączyłam więc pieczone buraki, ziemniaki, a zamiast śledzi karmelizowane boczniaki. I powstał przepis nie byle jaki. Do tego kapary, jabłko i ogórki kiszone, a wszystko to zwilżone musztardowo-miodowo-pomarańczowym sosem winegret, który w klasycznych przepisach często zależy od fantazji kucharza. 

Dla poślizgu jeszcze łyżka majonezu, jakie pyszne, jezu!


Sałatka lwowska Winegret

  • 500 g buraków
  • 500 g ziemniaków
  • karmelizowane boczniaki*
  • 2 duże ogórki kiszone lub 4 małe
  • jabłko
  • 50 g kaparów
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • Winegret:
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 czubate łyżeczki musztardy (wybrałam Dijon)
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, albo oliwy
  • Karmelizowane boczniaki:
  • czerwona cebula
  • 250 g boczniaków
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

  1. Buraki przekładamy do żaroodpornej formy, skrapiamy oliwą (nie jest to konieczne) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla z zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy ok. 20 minut, aż będą miękkie.
  3. Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę i pokrojone w kostkę boczniaki, dorzucamy liść laurowy. Po 3-4 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i miód. Karmelizujemy jeszcze 3 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy.
  4. Do dużej misy wrzucamy pokrojone w kostkę buraki oraz ziemniaki, karmelizowane boczniaki. Posiekane w kostkę ogórki kiszone. Kroimy również jabłko i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało. Dorzucamy kapary, posiekany koperek i szczypiorek.
  5. W słoiku umieszczamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny, musztardę, miód, ocet balsamiczny, olej rzepakowy. Zamykamy słoik i nim potrząsamy, aż uzyskamy głaski dressing.
  6. Dressingiem polewamy składniki sałatki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można również dodać majonez, ale nie jest to konieczne.
  7. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, „aby się przegryzła”.