Ruchanki Jagodzianki
5 sierpnia 2021 ·
Przepis
DeseryŚniadanieŚniadanie do łóżkaBiała czekoladaJagodyLimonkaNa talerzuSezon naŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka
Ruchanki Jagodzianki
5 sierpnia 2021 ·
Przepis
A teraz proszę się przyznać, kto ma ochotę na Ruchanki Jagodzianki? ?
Nowy sierpniowy, śniadaniowy cykl otwieram z przytupem. Miało być „Śniadanie do łóżka”, ale kto by jadł w pościeli, jeśli świeci słońce na tarasie, tam jest na wypasie!
W ankiecie na Instagramie zdecydowaliście się na ruchanki w wersji fast, dlatego zamiast drożdżowego ciasta, przygotowałam szybką recepturę na bazie maślanki. Śmiem twierdzić, że wyszły lepsze niż typowe kaszubskie racuchy o wyuzdanej nazwie.
Złociste i chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, z roztopioną białą czekoladą, powiewu świeżości nadaje skórka z limonki. Na ciepłych ruchankach umieściłam zimną gałkę lodów waniliowych. Zapewniam, że czeka Was kulinarny orgazm!
Ruchanki Jagodzianki
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)
- 2 szklanki maślanki
- jajko
- łyżka topionego masła
- 3 łyżeczki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g białej czekolady
- 150 g jagód
- łyżka skórki z limonki
- olej rzepakowy do smażenia
- Do podania: cukier puder, kwaśna śmietana, lody waniliowe
- Do misy wlewamy maślankę, dodajemy żółtko, topione masło, mieszamy.
- Wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier.
- Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Dorzucamy posiekaną drobno białą czekoladę, świeżo startą skórkę z limonki oraz jagody. Dokładnie mieszamy.
- W garnku lub woku rozgrzewamy olej. 2 łyżki moczymy w zimnej wodzie (dzięki temu nie przyklei się ciasto). Wykładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek, smażmy z jednej strony przez ok. 2, dekorujemy z wierzchu jagodami i odwracamy, dosmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
- Usmażone placuszki serwujemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i lodami waniliowymi.
W tej kategorii