0

Ruchanki Jagodzianki

DeseryŚniadanieŚniadanie do łóżkaBiała czekoladaJagodyLimonkaNa talerzuSezon naŚniadanie do łóżkaZ warzywniaka

Ruchanki Jagodzianki

A teraz proszę się przyznać, kto ma ochotę na Ruchanki Jagodzianki? ?

Nowy sierpniowy, śniadaniowy cykl otwieram z przytupem. Miało być „Śniadanie do łóżka”, ale kto by jadł w pościeli, jeśli świeci słońce na tarasie, tam jest na wypasie!

W ankiecie na Instagramie zdecydowaliście się na ruchanki w wersji fast, dlatego zamiast drożdżowego ciasta, przygotowałam szybką recepturę na bazie maślanki. Śmiem twierdzić, że wyszły lepsze niż typowe kaszubskie racuchy o wyuzdanej nazwie.

Złociste i chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, z roztopioną białą czekoladą, powiewu świeżości nadaje skórka z limonki. Na ciepłych ruchankach umieściłam zimną gałkę lodów waniliowych. Zapewniam, że czeka Was kulinarny orgazm! 


Ruchanki Jagodzianki

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)
  • 2 szklanki maślanki
  • jajko
  • łyżka topionego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady
  • 150 g jagód
  • łyżka skórki z limonki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Do podania: cukier puder, kwaśna śmietana, lody waniliowe
  1. Do misy wlewamy maślankę, dodajemy żółtko, topione masło, mieszamy.
  2. Wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier.
  3. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  4. Dorzucamy posiekaną drobno białą czekoladę, świeżo startą skórkę z limonki oraz jagody. Dokładnie mieszamy.
  5. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. 2 łyżki moczymy w zimnej wodzie (dzięki temu nie przyklei się ciasto). Wykładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek, smażmy z jednej strony przez ok. 2, dekorujemy z wierzchu jagodami i odwracamy, dosmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
  6. Usmażone placuszki serwujemy z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i lodami waniliowymi.