Ruchanki
5 kwietnia 2020 ·
Przepis
DeseryŚniadanieŚniadanie do łóżkaAnanasBananImbirJabłkoMangoNa talerzuObiady czwartkoweSłodka sobotaŚniadanie do łóżka
Wskazówki
Ruchanki
5 kwietnia 2020 ·
Przepis
Do tej pory pokazywanie swoich ruchanek w Internecie było niesmaczne, ale ogłaszam rewolucję, od teraz można! Skąd ta wyuzdana nazwa? Okazuje się, że tak po kaszubsku mówi się na racuchy. Kiedyś smażono w ten sposób resztki ciasta chlebowego, a w okresie karnawału szykowało się drożdżową wersję.
Zależnie od nastroju proponuję ruchanki powolne z jabłakami i imbirem, gra wstępna zaczyna się od dokarmienia zakwasu. A jak ktoś woli szybko i na temat to polubi ruchanki drożdżowe z mlekiem kosowym, mango, bananem i anananasem. Ja dochodzę do wniosku, że zarówno wersja slow, jak i fast zasługuje na przepis!
Ruchanki na zakwasie
- 300 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 100 g aktywnego zakwasu (u mnie żytniego, ale może być pszenny)
- jajko
- 3 łyżki cukru
- 300 ml letniego mleka
- szczypta soli
- 3 cm korzenia imbiru
- 2 jabłka
- łyżka alkoholu np. koniaku lub cytrynówki
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do podania
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy żółtko, aktywny zakwas, tarty imbir, cukier, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut, aż będzie lśniące i elastyczne, pod koniec dodajemy alkohol i ubite na sztywną masę białko, jeszcze raz mieszamy.
- Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu.
- Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z ciastem.
- Łyżkę moczymy w szklance z zimną wodą, nabieramy porcję ciasta, wykładamy na rozgrzany i formujemy placuszka.
- Racuchy smażymy po 2,5 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Serwujemy na ciepło lub na zimno z oprószonym cukrem pudrem.
Ruchanki szybkie
- 300 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych*
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki topionego masła
- 2 łyżki koniaku lub cytrynówki
- olej rzepakowy do smażenia
- ulubione owoce, u mnie: mango, ananas, banan
- cukier puder
- Białka ubijamy na sztywną masę. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, suszone drożdże (lub zaczyn), żółtka.
- Mleko kokosowe podgrzewamy z masłem. Stopniowo wlewamy mleko do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec dodajemy alkohol i ubite białko, wyrabiamy jeszcze krótką chwilę.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
- Na patelni podgrzewamy olej. Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do wyrośniętego ciasta mieszamy
- Łyżkę moczymy w szklance z zimną wodą, nabieramy porcję ciasta, wykładamy na rozgrzany i formujemy placuszka.
- Racuchy smażymy po 2,5 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Serwujemy na ciepło lub na zimno z oprószonym cukrem pudrem.
W tej kategorii