Risotto Carbonara z chrupiącym jajkiem
Risotto Carbonara z chrupiącym jajkiem
[Intro Familiada ♫] Dzień dobry, dzień dobry, witamy po krótkiej przerwie. Na początek żenujący dowcip prowadzącego – Jak żegnają się Włosi? – CarrboooNARA!
Proszę jednak się nie martwić, nikt tu się tak naprawdę nie żegna. Znana i lubiana Carbonara po prostu wystąpi dziś w zupełnie nowej roli. Oto bowiem powstało risotto Carbonara na bazie wędzonego bulionu. Wywar pyrkał sobie powoli na boczku i gotował się z warzywami i skórą z boczku. Nabrał dzięki temu złocistego i niezwykłego smaku, aby później stopniowo przenikać delikatne ziarenka ryżu.
Serwując risotto z jajkiem w chrupiącej panierce warto trafić czubkiem noża w odpowiedni punkt. Dzięki temu ukaże nam swoje piękne wnętrze, prawdziwy złoty środek.
Risotto Carbonara z chrupiącym jajkiem
- 100 g ryżu arborio
- 100 g wędzonego boczku
- mała cebula
- 125 ml białego wina
- 1 litr bulionu *
- jajko
- 30 g tartego parmezanu
- łyżeczka syropu klonowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Do posypania: natka pietruszki, parmezan, tarte migdały
- Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, smażymy aż się zarumieni. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość jeszcze 2 minuty.
- Wlewamy alkohol i mieszając czekamy aż odparuje.
- W tym czasie w rondlu podgrzewamy na małym ogniu bulion, aby cały czas był letni.
- Zmniejszamy ogień, aby ryż bulgotał i dodajemy pierwszą chochlę bulionu, od tego momentu odliczamy ok. 17 minut (tyle będzie trwał dalszy proces mieszania).
- Dodajemy kolejną chochlę i mieszamy, czynność powtarzamy regularnie, aż skończy się bulion, ryż będzie wtedy odpowiednio miękki.
- W misce rozbełtujemy jajko, łączymy z parmezanem. Zestawiamy patelnię z ognia i wlewamy do środka miksturę, intensywnie mieszamy, aby nie powstała „jajecznica”. Dodajemy jeszcze kawałki masła i zostawiamy na 2 minuty.
- Risotto serwujemy z chrupiącym jajkiem, posypujemy posiekaną natką pietruszki, migdałami i parmezanem.
Chrupiące jajka
- 2 jajka do ugotowania
- jajko
- pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta
- olej do smażenia
- Jajka wkładamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy 8 minut. Następnie obstukujemy skorupkę i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na minutę i obieramy.
- Jajka ugotowane na półtwardo wrzucamy do rozbełtanego jajka, a następnie panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Jeśli panierka nie będzie się trzymać odpowiednio, czynność powtarzamy (czyli jeszcze raz jajko w jajku i potem panierka).
- Tak przygotowane jajka wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
- W rondlu rozgrzewamy olej do smażenia i wrzucamy jajka, smażymy przez ok. 2 minuty, czyli do momentu aż będą rumiane. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Jajka serwujemy na risotto.
Tosia