Razowe naleśniki z łososiem i jajkiem sadzonym
Razowe naleśniki z łososiem i jajkiem sadzonym
W niedzielę, szczególnie TAKĄ niedzielę zawsze mam dylemat- czy wykorzystać czas wolny, pospać dłużej, wylegiwać się bez końca czytając książkę, a całość przypieczętować pysznym, powolnym śniadaniem, czy raczej ruszyć na spacer łapiąc promienie słońca. Nawet teraz siedzę tu rozdarta, bo chcę szybko podzielić się z wami moim niedzielnym śniadaniem, a przez okno wpada, rażąc mnie niemiłosiernie, wiosenne słońce.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi zatem, że będę się streszczać i zostawię was z tym przepisem na razowe naleśniki z pysznymi dodatkami. To istna bomba energetyczna, a po ich zjedzeniu można poczuć, że naprawdę można wszystko:)
Uwielbiam, gdy jest bardzo zielono. W moim domu zawsze pełno świeżych ziół, sałat i kiełków, które układam w piramidki na wszystkim- od kanapki, po naleśniki właśnie. Trochę się od tego uzależniłam, ale nie widzę w tym nic złego.
Ruszam łapać słońce!
Razowe naleśniki z łososiem i jajkiem sadzonym
Naleśniki:
– 4 jajka
– 100 g mąki pszennej razowej
– 100 ml mleka
– 25 ml wody gazowanej
– 30 g roztopionego masła (wystudzonego)
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżeczka miodu
– kilka kropli tabasco
– pieprz
Dodatki:
– porwany na kawałki wędzony łosoś
– jajko sadzone
– serek philadelphia
– rukola
– świeża kolendra
– szczypiorek
- W misce pomieszaj wszystkie składniki na naleśniki. Wymieszaj dobrze trzepaczką.
- Patelnię wysmaruj oliwą lub olejem używając papierowego ręcznika.
- Wylej trochę masy na patelnię i usmaż z dwóch stron próbnego naleśnika. Sprawdź czy nie należy go dodatkowo doprawić, jeśli nie, zabierz się do smażenia reszty.
- Wylewaj małą porcję masy na środek gorącej patelni i wykonuj patelnią ruchy okrężne, aby rozlać masę po całej patelni. Smaż krótko z dwóch stron i odkładaj naleśniki na talerz.
- Gotowego naleśnika posmaruj serkiem philadelphia, obsyp porwanym łososiem, rukolą, szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Posadź jajko i ułóż na wierzchu.
- Przed posadzeniem jajka możesz dodatkowo podgrzać naleśnika na patelni już z ułożonymi na nimi składnikami a następnie przykryć go jajkiem sadzonym. Dzięki temu całość będzie ciepła i chrupiąca od podgrzanej strony.