Racuchy z duszonym jabłkiem i rabarbarem
12 maja 2013 ·
Przepis
ok. 10 sztuk
Racuchy z duszonym jabłkiem i rabarbarem
12 maja 2013 ·
Przepis
Jestem na prawdziwym wiosennym haju od kiedy w mojej kuchni pojawił się rabarbar. Co roku to właśnie on najbardziej kojarzy mi się z tą porą roku. Przypominają mi się czasy sprzed kilku lat, gdy wiosenno-letnie owoce uświadomiły mi, że może jednak coś ze mnie będzie w kuchni. Tworzyłam namiętnie drożdżowe ciasta rabarbarowe, truskawkowe cupcakes i jagodzianki, za każdym razem nie mogąc uwierzyć, że to właściwie takie proste.
Dzisiaj jestem bogatsza o kilka lat doświadczeń, ale wiosenne skarby nadal przyprawiają mnie o motylki w brzuchu. Dlatego coś mi mówi, że będziecie zmuszeni oglądać rabarbar na blogu nieprzyzwoicie często.
A dzisiaj, z okazji niedzieli, naprawdę sobie dogadzam. I choć ja nie jestem osobą, która wstanie, aby przed śniadaniem zagnieść ciasto drożdżowe i wytrzyma godzinę do momentu wyrośnięcia, wierzę że jakaś część z Was została obdarzona cierpliwością. Okropnie jej zazdroszczę, bo rozpoczęcie dnia takimi świeżo usmażonymi racuchami z duszonymi owocami musi być niezłym przeżyciem. Pocieszam się jedynie tym, że w porze obiadowej smakowały też całkiem przyzwoicie.
Racuchy z duszonym jabłkiem i rabarbarem:
Racuchy:
– 150 g mąki pszennej
– 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
– 3 łyżki cukru
– duża szczypta soli
– 1 jajko
– 50 g masła
– 60 g serka homogenizowanego
– 150 ml ciepłego mleka
-200 g jabłka
– 200 g rabarbaru
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka masła
– cukier puder
– tłuszcz roślinny-do smażenia
- W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wrzuć mąki, drożdże, cukier, sól, jajko, serek homogenizowany i ostudzone masło.
- Dolej ciepłe mleko i całość pomieszaj łyżką aż masa stanie się jednolita.
- Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h.
- W tym czasie przygotuj owoce. Z jabłka usuń gniazda nasienne i pokrój je na małe kawałki. Rabarbar pokrój na kawałki podobnej wielkości.
- W rondelku rozgrzej łyżkę masła i wrzuć owoce. Posyp je cukrem i poczekaj aż wypuszczą sok. Zmiejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 15 minut aż masa zgęstnieje. Odstaw na później.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej w patelni tłuszcz do wysokości kilku centymetrów. Gdy będzie już gorący zrób próbnego małego racucha (ok. z 1 łyżeczki ciasta). Jeśli tłuszcz się nie pieni, oznacza to, że należy go bardziej podgrzać, jeśli natomiast racuch robi się od razu mocno brązowy, należy zmniejszyć temperaturę tłuszczu.
- Smaż racuchy wrzucając na tłuszcz po 1 łyżce ciasta. Przed nabraniem łyżki ciasta, zamaczaj łyżkę w ciepłej wodzie, wtedy ciasto będzie się lepiej zsuwać.
- Smaż racuchy aż zbrązowieją z dwóch stron (odpowiednio przewracaj je na drugą stronę, gdy będą już brązowe z jednej)
- Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
- Podawaj z duszonymi owocami.
Śliwka
W tej kategorii