Quiche z kurkami, kukurydzą i porzeczkami
Mąkę pszenną możemy zastąpić mąką orkiszową jasną.
Quiche z kurkami, kukurydzą i porzeczkami
Jak ten czas leci! Mam wrażenie, że wczoraj był marzec, a ja piekłam wielkanocny quiche ze szpinakiem, chrzanem i jajkami. Przy okazji tego przepisu pisałam, że lubię chociaż raz na porę roku upiec sezonową tartę. Wczesną wiosną była wspomniana już wersja szpinakowa, rok temu podzieliłam się przepisem na Quiche Lorraine w odsłonie ze szparagami i prażoną cebulką. A w wielkanocnym poście zapowiedziałam nawet, że „latem i wczesną jesienią z kurkami, cukinią i porzeczką”.
Mamy lato, rozpoczął się sezon kurkowy i porzeczkowy, czas zatem na obiecaną tartę. Połączenie może wydawać się dziwne, ale ja uwielbiam delikatnie skarmelizowane kurki z czosnkiem i chilli, przełamane kwaskowatą porzeczką. Sprawdziłam to już na wielu podniebieniach i zawsze wszyscy byli zachwyceni. Przy okazji polecam też z takimi składnikami zapieksy!
Quiche w tym roku trochę urozmaiciłam i dodałam jeszcze ziarenka świeżej kolby kukurydzy oraz białą paprykę. Kurki podsmażyłam z młodą cebulą, czosnkiem, chilli i rozmarynem. Wyjadałam je z patelni zachwycona, ale postanowiłam się powstrzymać, aby starczyło farszu.
Polecam do masy jajeczno-śmietanowej dodać posiekany czosnek, musztardę, koperek (lub inne zioła) oraz parmezan. Ważną sprawą jest pilnowanie czasu i temperatury, nie chcemy przecież, aby quiche był/a brązowa/y, a jedynie apetycznie złocisty/a.
Ps. Podobno quiche to kobieta, ale jakoś używając tego słowa łatwiej mi mówić „on”.
Quiche z kurkami, kukurydzą i porzeczkami
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- łyżeczka soli
Masa jajeczna
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki tartego parmezanu
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka soli
Nadzienie
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 150 g kurek
- 1/2 białej papryki
- kolba kukurydzy
- gałązka rozmarynu
- 4 łyżki czerwonej porzeczki
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- Mąkę wsypujemy do misy, wbijamy jajko, dodajemy kawałki zimnego masła, wodę i sól. Zagniatamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników. Kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Kolbę kukurydzy stawiamy pionowo i ścinamy ostrym nożem ziarenka. Na patelni na rozgrzanym klarowanym maśle podsmażamy cebulę, posiekany czosnek, chilli i rozmaryn. Po kilku minutach dodajemy paseczki papryki, kurki i ziarenka kukurydzy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut.
- Następnie dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze 2-3 minuty.
- Rozbełtane jajka łączymy z kremówką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, musztardą, tartym parmezanem, solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i wykładamy nim karbowaną formę do tarty. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wykładamy i posypujemy suchą fasolą/kaszą jaglaną/suchym ryżem (jako obciążenie), wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Spód tarty podpiekamy 20 minut w 190 stopniach, następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.
- Formę z podpieczonym spodem wyciągamy z piekarnika. Wykładamy składniki z patelni, całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy dodatkowo kilkoma kurkami i owocami porzeczki.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
- Upieczoną tartę serwujemy na ciepło lub na zimno.
Tosia