Pomarańczowa babka drożdżowa
Pomarańczowa babka drożdżowa
Jak tam wasze przygotowania świąteczne? U mnie w tym roku przebiegają nieco inaczej. Nie jestem w Polsce, więc nie mam możliwości odbycia prawdziwych, tradycyjnych świąt z braku typowych, polskich składników. Robię co mogę, ale na spokojnie. Wychodzę z założenia, że święta są po to, aby odpocząć, a nie siadać do stołu i przeklinać spędzone nad garami godziny.
Będzie bardzo minimalistycznie. Z wielkanocnych przysmaków jajka i babka. Ale za to naprawdę fajna babka:)
W okresie bożonarodzeniowym podpatrzyłam u Ani ciasto zrobione na całych, gotowanych długo mandarynkach. Postanowiłam spróbować, z tym że mandarynki zastąpiłam cytrynami. Było naprawdę pyszne, wilgotne, bardzo aromatyczne i lekko kwaskowate. Zakodowałam więc ten patent. Wszystko po to, aby w okresie wielkanocnym ten sam numer wykręcić z moją babką. Tym razem jednak użyłam pomarańczy (z ogrodowego drzewa, taki luksus).
Na szczęście postanowiłam wczoraj zrobić próbę generalną. Efekt? Totalny zakalec. Do tego wszystkiego jak zwykle zapomniałam, że próbowanie karmelu palcami nie jest najlepszym pomysłem (zawsze mi się to zdarza) i skończyło się na (na szczęście lekkich) poparzeniach. Wiedziałam jednak, co zrobiłam źle i dzisiaj poprawiłam mój błąd. Prezentuję wam przepis na przepyszną, wielkanocną babkę!
Pomarańczowa babka drożdżowa:
Zaczyn drożdżowy:
– 150 g mąki
– pół łyżeczki suszonych drożdży
– 150 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe:
– cały zaczyn
– 500 g mąki
– 100 g rozpuszczonego masła
– 175 g cukru
– porządna szczypta soli
– 5 żółtek
– 1 pomarańcza
- Pomieszaj w misce składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3- 4 godziny, aż zacznie mocno bąbelkować.
- Pomarańcze gotuj w garnku z wodą przez ok. 1 godzinę. Powinna znacznie zmięknąć. Odcedź i wystudź.
- Pomarańczę zmiksuj blenderem. Dodaj do niej roztopione masło i zaczyn. Wymieszaj.
- W innej misce utrzyj żółtka z cukrem i szczyptą soli aż nabiorą jaśniejszej, prawie białej barwy.
- Dodaj żółtka do mieszaniny pomarańczowej i całość dobrze wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj aż całość osiągnie jednolitą masę.
- Formę do babki dobrze natłuść i obsyp bułką tartą lub mąką, aby ciasto się nie przykleiło/.
- Przełóż masę do formy na babkę i przykryj formę materiałową szmatką.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wstaw formę do piekarnika i piecz ok. 40 minut, aż po wsadzeniu w ciasto wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
- Wyjmij obracając formę do góry nogami.