0

Placuszki z zielonego groszku

Placuszki z zielonego groszku

Groch po groszku, krok po kroczku nadchodzi prawdziwe lato. A wraz z nim coraz więcej sezonowych pyszności na straganach. Ostatnio tak się dużo działo, że zaczynam się martwić, że nie zdążę wykorzystać wszystkich skarbów lata w kuchni w taki sposób, w jaki bym chciała. Dlatego mam nadzieję, że w czerwcu pojawi się na blogu więcej przepisów, w końcu teraz jest najlepszy czas na lekkie i kolorowe gotowanie 🙂

Placuszki z zielonego groszku usmażyłam zupełnie spontanicznie. W czwartek kupiłam sporo groszku cukrowego z myślą o przygotowaniu lekkiego chłodnika, ale niespodziewanie pogoda się popsuła i pokrzyżowała mi w ten sposób plany. Poskubałam trochę groszku, a potem stwierdziłam, że krótko go ugotuję i na coś smacznego zmiksuję. I tak zupełnym przypadkiem postawiłam na placuszki.

Zaserwowałam je z krótko ugotowaną fasolką szparagową (która zasługuje w tym sezonie na osobną notkę), chrupiącą rzodkiewką, serem pecorino przywiezionym z Włoch (o podróży pachnącej kawą wkrótce opowiem!) i dressingiem. Włosi lubią serwować parmezan z miodem, zainspirowana tym połączeniem postawiłam na pecorino z owczego mleka z dressingiem musztardowo- miodowym. Jeśli jednak będzie Wam go trudno dostać, to możecie śmiało zastąpić parmezanem lub innym tego typu serem np. polskim Szafirem. Dodatki do placuszków to również tylko podpowiedź, zajrzyjcie do lodówki, a na pewno pomysł sam Wam przyjdzie do głowy. Myślę, że równie świetnie wypadłby tu np. hummus, albo klasyczny wędzony łosoś i koperek 🙂


Placuszki z zielonego groszku:

  • 250 g obranego groszku cukrowego
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka krowiego lub kokosowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 5 łyżek posiekanych ziół (u mnie szczypiorek, koperek, mięta)
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Dressing:

  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki osku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • ser pecorino lub parmezan
  • ugotowana fasolka
  • ugotowany groszek
  • rzodkiewki
  • szczypiorek

  1. Obrany groszek wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy 5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy na sicie.
  2. Na patelni podsmażamy na złoto posiekaną w kostkę cebulę.
  3. Groszek miksujemy z jajkami blenderem, dodajemy podsmażoną cebulę, świeżo starty czosnek, chilli, zioła i przyprawy. Miksujemy raz jeszcze.
  4. Wlewamy mleko, dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta.
  5. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju kokosowego, wykładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i smażymy po mniej więcej 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
  7. Składniki dressingu mieszamy.
  8. Placuszki podajemy na ciepło lub zimno z fasolką, groszkiem, rzodkiewką, serem pecorino lub parmezanem oraz dressingiem. Posypujemy szczypiorkiem.

Tosia