Placuszki z pomarańczami
28 lipca 2013 ·
Przepis
ok. 10 sztuk
Placuszki z pomarańczami
28 lipca 2013 ·
Przepis
Moja dieta odzwierciedla moje podejście do wszystkiego co robię w życiu. Mam momenty chwilowego, nadmiernego wręcz entuzjazmu, żeby zaraz stwierdzić, że właściwie to już mi się nie chce. Konsekwencja nie jest moją dobrą stroną.
Dlatego co roku drżę o wakacje. Bo choćbym chciała się nawet porządnie odżywiać, to lato kojarzy mi się z puszczaniem hamulców, krwistymi burgerami i litrami sangrii. Mam wrażenie, że pozbawiając się tego, pozbawiam się dobrych wspomnień na cały rok.
Pamiętam, że jakiś czas temu uśmiechnęłam się szeroko, gdy usłyszałam w filmie „Jedz, módl się i kochaj”, jak bohaterka tłumaczy drugiej, że są w Rzymie po to, aby cieszyć się życiem, więc gdy nie mieści się w swoje dotychczasowe spodnie, niech sobie kupi większe. W pełni się zgadzam, nie można żyć z wyrzutami sumienia, gdy naokoło czai się tyle miłych okazji do korzystania z życia. Oczywiście pod warunkiem, że gdzieś w niedalekiej przyszłości czeka nas koniec tej rozpusty!
Uwielbiam się usprawiedliwiać, szczególnie publicznie. Chciałam po prostu znaleźć dobre wytłumaczenie na te pyszne, pomarańczowe placki, które przygotowałam na śniadanie.
Najlepiej smakują w towarzystwie konfitury, lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Placuszki z pomarańczami:
– 2 pomarańcze (w tym skórka z jednej)
– 4 jajka
– 5 łyżek cukru
– 1 łyżka masła
– 8 łyżek mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– pół szklanki mleka
Sugerowane dodatki:
– ulubiona konfitura
– cukier puder
– jogurt owocowy
– poszatkowana czekolada
- Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy.
- Pokrój pomarańcze w plastry. Odrzuć najmniejsze a resztę okrój ze skórki. Odstaw na bok.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka zmiksuj przez kilka minut z cukrem aż masa nabierze jaśniejszego koloru.
- Białka ubij w oddzielnej misce ze szczyptą soli. Białka będą porządnie ubite, jeśli po przechyleniu naczynia do góry nogami masa się nie wyleje.
- Masło roztop w rondelku i wystudź.
- Dolej masło i dodaj skórkę z pomarańczy do masy z żółtkami.
- W innej miseczce pomieszaj dokładnie mąkę i proszek do pieczenia.
- Powoli dosypuj partiami mąkę z proszkiem do masy z żółtkami, cały czas miksując.
- Następnie, również cały czas miksując dolej mleko partiami.
- Na koniec do masy dodaj białka, ale już nie miksuj, a pomieszaj łyżką aż połączą się z resztą.
- Rozgrzej odrobinę tłuszczu na małej patelni.
- Smaż placki poprzez delikatne nałożenie dwóch łyżek masy na środek patelni. Przyda się okrągła „blokada” do naleśników.
- Gdy placek lekko zetnie się pod spodem, ułóż na środku naleśnika delikatnie plaster pomarańczy i przerzuć naleśnik, aby podsmażyć go ze strony pomarańczy.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Śliwka
W tej kategorii