Placki ziemniaczano-cebulowe z kurkami
Placki ziemniaczano-cebulowe z kurkami
Czasem najlepiej wychodzi spontan i ta zasada sprawdza się także w kuchni. Co prawda przyjemnie godzinami tworzyć w głowie jakieś danie i rozmyślać o nim na przykład przed zaśnięciem. Następnego dnia rozpisuje się wtedy wstępne proporcje, a potem wiele się może jeszcze wydarzyć. Jednak to spontaniczne gotowanie „na winie”, czyli z tym co się nawinie również może być przyjemne. A na pewno pobudza kreatywność.
Nie miałam dziś planu obiadowego, więc rozejrzałam się po kuchni, w koszyczku zobaczyłam ziemniaki, które powoli już upominały się o uwagę, a w lodówce były kurki. Sprawa była oczywista, zrobię placki ziemniaczane, których nie smażyłam całe wieki i podam je z kurkami.
Masę na placki wzbogaciłam o tartą cebulę, jabłko i majeranek. Kurki podsmażyłam z rozmarynem, cebulą i czosnkiem, a następnie karmelizowałam w miodzie i cydrze. Zrobiłam jeszcze szybki serek i obiad gotowy. Wyszło tak dobrze, że postanowiłam spisać proporcje, może będę kiedyś chciała to zaplanować i powtórzyć 🙂
Placki ziemniaczano-cebulowe z karmelizowanymi kurkami i czosnkowym serkiem:
Placki :
- 700 g ziemniaków
- jabłko
- duża cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej razowej
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżeczka suszonego majeranku lub ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia (kilka łyżek)
Kurki:
- 150 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- gałązka rozmarynu
- łyżka miodu
- 2 łyżki cydru
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Serek czosnkowy:
- 60 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Placki:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również jabłko (nie trzeba obierać) oraz cebulę. Całość zostawiamy na 10 minut, następnie odsączamy z utworzonego soku.
- Do warzyw dodajemy jajka, przyprawy, kaszę i mąkę, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wykładamy po 2 łyżki masy na placuszka i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
- Odsączamy na ręczniku papierowym, podajemy na ciepło z serkiem i kurkami.
Kurki:
- Grzyby myjemy i osuszamy. Małe kurki zostawiamy w całości, mniejsze drobno kroimy.
- Na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę z listkami rozmarynu.
- Po ok. 3 minutach wrzucamy grzyby i podsmażamy przez kilka minut na dużym ogniu, aż kurki puszczą wodę.
- Następnie dodajemy posiekany czosnek, miód, cydr, sól i pieprz. Karmelizujemy jeszcze 2-3 minuty.
Serek:
- Serek łączymy z jogurtem i mieszamy widelcem, aby nie było grudek.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Tosia