0

Placki z buraków z fetą

PrzekąskiBurakSerSezon naZ warzywniaka

Placki z buraków z fetą

Te placuszki chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Prawdę mówiąc wpadłam na pomysł ich zrobienia już w wakacje i nie wiem co mnie cały czas powstrzymywało przed wypróbowaniem przepisu.
Ostatnio wpadłam w prawdziwą buraczkową obsesję. Uwielbiam je pod każdą postacią (no poza sokiem, do niego wciąż się nie mogę przekonać). Pieczone dodaje do sałatek, czasem kładę na chlebie (koniecznie z dodatkiem koziego sera!), eksperymentuje z różnymi rodzajami barszczu, no i placuszkami.
Te są naprawdę pyszne. Tyle o tym.

Placki z buraków z fetą:
– 2 średnie buraki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka miodu
– 25 g mąki razowej
– 1 łyżka suszonego rozmarynu
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 1 jajko + 1 białko
– 3 cm świeżego imbiru
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka oliwy + porcja do smażenia
– sól, pieprz
– feta
– 2 łyżki orzeszków piniowych

  1. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Odstaw na później.
  2. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Czosnek wyciśnij, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do buraków.
  4. Do startych buraków dodaj resztę składników na placki i wymieszaj.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni, i nakładaj ok. 1, 5 łyżki buraczków, uklepując je łopatką, aby przybrały kształt placka.
  6. Smaż z dwóch stron, delikatnie przekładając je łopatką.
  7. Zdejmij placki z patelni i osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  8. Posyp fetą i prażonymi orzeszkami.

Śliwka