Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato
Polecam zetrzeć samodzielnie wysuszone pieczywo, dzięki temu pangrattato będzie bardziej chrupiące.
Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato
Co zrobić z suchą bułą? Najlepiej zetrzeć na suchary. A co zrobić żeby suchary były smaczniejsze? W rytm piosenki Mietka Szczęśniaka odpowiadam – A ja na to Pangrattato. Wystarczy tartą bułkę wzbogacić o suszony rozmaryn, skórkę cytrynową i chilli, a nabierze ciekawego smaku.
Mam to szczęście, że pomysły na przepisy same przychodzą mi do głowy, a właśnie się zaczął świeżo upieczony sezon szparagowy. Szparagi nie potrzebują wiele uwagi, bo są pyszne same w sobie, ale ja polecam je Tobie upiec. Gdyby kózka nie skakała to by nóżki nie złamała, ale tym razem nie ucierpią ani kozy, ani krówki, a jedynie szparagowe końcówki. Szparagi zatańczyły na dancingu w musztardowym dressingu i jestem takim hipsterem, że zapiekłam je z kozim serem. Po kwadransie już prawie gotowe, gitara gra, a co na to? Pangrattato! I orzeszki w wersji mini, kryjące się pod nazwą pini.
Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato
- pęczek szparagów
- listki bazylii
- orzeszki piniowe
- rolada z koziego sera (kilka plastrów)
- sól, pieprz
Dressing
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- łyżka syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
- 5 łyżek oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
Pangrattato
- 6 łyżek bułki tartej *
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- łyżka tartej skórki cytrynowej
- łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonych pestek chilli
- 3 łyżki masła
- Szparagom odcinamy twarde końcówki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem (albo w żaroodpornej formie).
- Mieszamy składniki dressingu, polewamy nim szparagi. Z wierzchu kładziemy plastry koziego sera, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
- Bułkę tartą łączymy z rozmarynem, skórką cytrynową i przyprawami. W tym czasie na patelni rumienimy bułkę tartą, dodajemy masło i krótko podsmażamy.
- Upieczone szparagi posypujemy z wierzchu pangrattato, orzeszkami pini i listkami bazylii.
Tosia