Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
1 kwietnia 2019 ·
Przepis
1-2
Wskazówki
Zamiast żeliwnej patelni można wybrać ceramiczną formę o średnicy ok. 23 cm.
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
1 kwietnia 2019 ·
Przepis
Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa uczta smaków w 30 minut.
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
- 2 bataty (ok. 500 g)
- 50 g masła
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka suszonych płatków chilli
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta soli
- awokado
- granat
- ser feta
- kolendra
- limonka
- W rondlu topimy masło z przyprawami.
- Bataty obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- Patelnię lub formę smarujemy odrobiną masła.
- Układamy ciasno na około plastry batatów i polewamy je masłem.
- Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Upieczone bataty serwujemy z fetą, awokado, pestkami granatu i kolendrą.
W tej kategorii