Paszteciki kimchi + paszteciki ruskie
20 grudnia 2021 ·
Przepis
20
Paszteciki kimchi + paszteciki ruskie
20 grudnia 2021 ·
Przepis
Riki tiki, przed Wami przepis na paszteciki. Pierwsza propozycja to farsz ruski z wędzonym twarogiem i karmelizowaną cebulą, można je serwować do barszczu, zupy grzybowej, albo z kwaśna śmietaną i szczypiorkiem na świątecznej imprezie. Paszteciki numer dwa to ukłon w stronę azjatyckich smaczków. Farsz kimchi idealnie będzie komponował się z korzennym barszczem.
Paszteciki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- jajko
- 200 ml letniego mleka krowiego lub owsianego
- łyżeczka soli (u mnie grzybowej)
- 70 g zimnego masła
Farsz ruski
- 400 g puree ziemniaczanego
- 250 g wędzonego twarogu
- czerwona cebula
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Farsz kimchi:
- 300 g kimchi
- 50 g panno lub bułki tartej
- 10 g sezamu
Wierzch:
- białko + sezam
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, jajko, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut mikserem. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni dodajemy miód i ocet balsamiczny, krótko karmelizujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Puree ziemniaczane łączymy z karmelizowaną cebulą, twarogiem, rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Kimchi siekamy nożyczkami, dodajemy panno lub bułkę tartą oraz sezam, mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy. Dzielimy na 2 części.
- Ciasto wałkujemy na prostokąty o jednym znacznie dłuższym boku (ok 20×30 cm).
- Wykładamy na oba prostokąty osobno farsze i zawijamy jak roladę, wycinamy paszteciki podobnej wielkości, przekładamy je w odstępach na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół. Paszteciki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 17 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią, studzimy na kuchennej kratce.
W tej kategorii