0

Paszteciki kimchi + paszteciki ruskie

Paszteciki kimchi + paszteciki ruskie

Riki tiki, przed Wami przepis na paszteciki. Pierwsza propozycja to farsz ruski z wędzonym twarogiem i karmelizowaną cebulą, można je serwować do barszczu, zupy grzybowej, albo z kwaśna śmietaną i szczypiorkiem na świątecznej imprezie. Paszteciki numer dwa to ukłon w stronę azjatyckich smaczków. Farsz kimchi idealnie będzie komponował się z korzennym barszczem.


Paszteciki

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • jajko
  • 200 ml letniego mleka krowiego lub owsianego
  • łyżeczka soli (u mnie grzybowej)
  • 70 g zimnego masła

Farsz ruski

  • 400 g puree ziemniaczanego
  • 250 g wędzonego twarogu
  • czerwona cebula
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Farsz kimchi:

  • 300 g kimchi
  • 50 g panno lub bułki tartej
  • 10 g sezamu

Wierzch:

  • białko + sezam

  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, jajko, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut mikserem. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni dodajemy miód i ocet balsamiczny, krótko karmelizujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Puree ziemniaczane łączymy z karmelizowaną cebulą, twarogiem, rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Kimchi siekamy nożyczkami, dodajemy panno lub bułkę tartą oraz sezam, mieszamy.
  6. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy. Dzielimy na 2 części.
  7. Ciasto wałkujemy na prostokąty o jednym znacznie dłuższym boku (ok 20×30 cm).
  8. Wykładamy na oba prostokąty osobno farsze i zawijamy jak roladę, wycinamy paszteciki podobnej wielkości, przekładamy je w odstępach na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 15 minut.
  9. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół. Paszteciki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 17 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią, studzimy na kuchennej kratce.