Paluszki rybne + ziemniaki Hasselback + pasta z groszku
Paluszki rybne + ziemniaki Hasselback + pasta z groszku
Być może jestem zbyt krytyczna i zmieni się to, gdy sama zostanę matką. Uważam jednak, że jednym z bardziej przykrych wydarzeń w trakcie zakupów spożywczych może być widok matki kupującej dla dziecka górę słodyczy/słodzone soczki/paczkę mrożonych paluszków rybnych.
Nawiązując do ostatniego, rozumiem, że można mieć dużo na głowie, być zmęczonym, oszczędnym i wyluzowanym, ale naprawdę są lepsze sposoby na przygotowanie ekspresowego obiadu. Kupienie paluszków, które są rybne tylko z nazwy jest chyba najgorszym rozwiązaniem, wystarczy spojrzeć na skład, aby odłożyć je ponownie do zamrażalnika.
Paluszki rybne w wersji domowej to chyba mój ulubiony sposób na szybki obiad z rybą w roli głównej. Wystarczy pokroić rybę na paseczki, ja używam do tego zazwyczaj dorsza. Następnie obtoczyć w mące, jajku z musztardą i w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć przez kilka minut na patelni lub upiec – chrupiące paluszki gotowe!
Moje dzisiejsze fish&chips jest w trochę bardziej wersji fit niż w oryginale. Zamiast tłustych frytek wybrałam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Wychodzą szczególnie smaczne z młodych ziemniaczków, wystarczy je delikatnie ponacinać, przyprawić, ozdobić wiórkami masła i piec z wiórkami masła. Na koniec obowiązkowo posypać koperkiem.
A wisienką na torcie dzisiejszego obiadu jest pasta z zielonego groszku, chociaż podanie paluszków po prostu z ketchupem lub musztardą też nie byłoby zbrodnią.
Kto się pisze na taki obiad? 🙂
Paluszki rybne:
- 3 filety z dorsza
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy
- 100 g płatków kukurydzianych
- 50 g mąki pszennej
- łyżka ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia (kilka łyżek)
Ziemniaki Hasselback:
- młode ziemniaki
- kilka łyżek masła
- sól, pieprz
- łyżka posiekanego koperku
Pasta z groszku cukrowego z fetą:
- 100 g obranego groszku cukrowego
- garść świeżych ziół (np. bazylia, mięta, natka pietruszki)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z limonki (lub cytryny)
- 3 łyżki sera typu feta
- sól, pieprz
Paluszki:
- Umytą i osuszoną rybę oczyszczamy z ości i skóry. Kroimy na paseczki podobnej długości.
- Jajko rozbełtujemy z musztardą.
- Płatki kukurydziane drobno kruszymy (przy pomocy wałka, malaksera lub moździerza), mieszamy z ostrą papryką i przesypujemy na talerz. Na drugim talerzu umieszczamy mąkę.
- Kawałki ryby przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w jajku i panierujemy w płatkach kukurydzianych.
- Tak przygotowane paluszki smażmy na patelni z rozgrzanym tłuszczem, po 4 minuty z każdej strony. Usmażone paluszki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Ziemniaki:
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy.
- Kładziemy po jednym ziemniaki na drewnianej łyżce i ostrożnie nacinamy w paseczki, w takim sposób, aby nie przeciąć go w całości.
- Ponacinane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przyprawiamy solą, pieprzem, dekorujemy wiórkami masła.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
- Następnie ziemniaki znów posypujemy z wierzchu wiórkami masła i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczone ziemniaki posypujemy koperkiem.
Pasta z groszku cukrowego z fetą:
- Obrany groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Odsączamy z wody i studzimy.
- Groszek łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, miodem, sokiem z limonki, serem feta i przyprawami. Miksujemy blenderem na gładką pastę.
Tosia