Pączki z kremem pistacjowym, z białą czekoladą i matchą
*W przypadku świeżych drożdży rozkruszamy 20 g, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy jakieś 30 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Dodajemy go do ciasta razem z pozostałymi składnikami (odejmujemy 30 ml mleka z proporcji ciasta).
Pączki z kremem pistacjowym, z białą czekoladą i matchą
Już jutro święto wszystkich zwyroli. Na blogu od lat wisi pączkowy poradnik, do którego Was serdecznie zapraszam. Dowiecie się z niego jak zrobić pączki ponętnie krągłe, nieśmiało rumiane, z delikatną obwódką i bogatym wnętrzem.
Dobry pączek nie może pachnieć frytakmi, jego zapach powinien być naturalny, drożdżowy i sprawiać, że czujemy się jak w domu. Po przekrojeniu ukazuje nam mnóstwo nadzienia i porowatą strukturę. A każdy kęs przenosi do pączkowego raju.
W tym roku, oprócz ulubionych pączków z różą i rumuńskich Papanasi (przepis) szykuję nadzienie z kremem pistacjowym, matchą i białą czekoladą
Ciasto na pączki
- 500 g mąki pszennej (typ 550)
- 10 g suszonych drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży*
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g topionego masła
- 60 g cukru
- 200 ml letniego mleka
- łyżka alkoholu (np. spirytus, wóda, nalewka smakowa)
- tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy/olej kokosowy/smalec)
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże (w przypadku świeżych trzeba jeszcze przygotować rozczyn), cukier, jajka. Stopniowo dodajemy letnie mleko na przemian z topionym masłem i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto będzie elastyczne, ale dosyć luźne.
- Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i dzielimy je na kilkanaście części (u mnie 16), każdą z nich ważymy (u mnie 60 g) i formujemy kształtną bułeczkę.
- Tak uformowane pączki kładziemy na tacy oprószonej mąką i przykrywamy jeszcze na 30 minut.
- W woku lub garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy skórkę chleba, gdy zacznie się pienić i robić rumiana – czas na smażenie pączków.
- Pączki wrzucamy partiami po ok. 3-4 sztuki. Smażymy po ok. 1,5-2 minuty z każdej strony.
- Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przenosimy je na kuchenną kratkę, szprycujemy nadzieniem i dekorujemy według uznania.
Krem pistacjowy z białą czekoladą i matchą
•100 g białej czekolady
•150 ml mleka kokosowego
•2 łyżeczki matchy
•120 g pistacji
- Do rondla wlewamy mleko kokosowe i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia.
- Dodajemy matchę i energicznie mieszamy. Studzimy.
- Pistacje obieramy. Łączymy je z ostudzoną masą z białej czekolady i miksujemy na gładki krem.
- Przed podaniem warto schłodzić krem w lodówce.
Wierzch:
- 50 ml mleka kokosowego
- 150 g białej czekolady
- 2 bambusowe łyżeczki matchy
- pistacje
- suszone płatki róży
- Do rondla wlewamy mleko kokosowe i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia.
- Dodajemy matchę i energicznie mieszamy. Studzimy.
- Masą polewamy pączki, dekorujemy płatkami róży i posiekanymi pistacjami.