0

Pączki z kremem pistacjowym, z białą czekoladą i matchą

DeseryBiała czekoladaMatchaPistacjeSłodka sobotaTłusty czwartek
Wskazówki

*W przypadku świeżych drożdży rozkruszamy 20 g, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy jakieś 30 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie aktywny. Dodajemy go do ciasta razem z pozostałymi składnikami (odejmujemy 30 ml mleka z proporcji ciasta).

Pączki z kremem pistacjowym, z białą czekoladą i matchą

Już jutro święto wszystkich zwyroli. Na blogu od lat wisi pączkowy poradnik, do którego Was serdecznie zapraszam. Dowiecie się z niego jak zrobić pączki ponętnie krągłe, nieśmiało rumiane, z delikatną obwódką i bogatym wnętrzem.

Dobry pączek nie może pachnieć frytakmi, jego zapach powinien być naturalny, drożdżowy i sprawiać, że czujemy się jak w domu. Po przekrojeniu ukazuje nam mnóstwo nadzienia i porowatą strukturę. A każdy kęs przenosi do pączkowego raju.

W tym roku, oprócz ulubionych pączków z różą i rumuńskich Papanasi (przepis) szykuję nadzienie z kremem pistacjowym, matchą i białą czekoladą


Ciasto na pączki

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 10 g suszonych drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży*
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g topionego masła
  • 60 g cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • łyżka alkoholu (np. spirytus, wóda, nalewka smakowa)
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy/olej kokosowy/smalec)

 

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże (w przypadku świeżych trzeba jeszcze przygotować rozczyn), cukier, jajka. Stopniowo dodajemy letnie mleko na przemian z topionym masłem i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto będzie elastyczne, ale dosyć luźne.
  2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i dzielimy je na kilkanaście części (u mnie 16), każdą z nich ważymy (u mnie 60 g) i formujemy kształtną bułeczkę.
  4. Tak uformowane pączki kładziemy na tacy oprószonej mąką i przykrywamy jeszcze na 30 minut.
  5. W woku lub garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy skórkę chleba, gdy zacznie się pienić i robić rumiana – czas na smażenie pączków.
  6. Pączki wrzucamy partiami po ok. 3-4 sztuki. Smażymy po ok. 1,5-2 minuty z każdej strony.
  7. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przenosimy je na kuchenną kratkę, szprycujemy nadzieniem i dekorujemy według uznania.

Krem pistacjowy z białą czekoladą i matchą

•100 g białej czekolady

•150 ml mleka kokosowego

•2 łyżeczki matchy

•120 g pistacji

  1. Do rondla wlewamy mleko kokosowe i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia. 
  2. Dodajemy matchę i energicznie mieszamy. Studzimy.
  3. Pistacje obieramy. Łączymy je z ostudzoną masą z białej czekolady i miksujemy na gładki krem.
  4. Przed podaniem warto schłodzić krem w lodówce.

Wierzch:

  • 50 ml mleka kokosowego
  • 150 g białej czekolady
  • 2 bambusowe łyżeczki matchy
  • pistacje
  • suszone płatki róży
  1. Do rondla wlewamy mleko kokosowe i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia.
  2. Dodajemy matchę i energicznie mieszamy. Studzimy.
  3. Masą polewamy pączki, dekorujemy płatkami róży i posiekanymi pistacjami.